25 / 04 / 2024

Çinli emlak şirketi Evergrande’nin tahvilleri işleme kapatıldı!

Çinli emlak şirketi Evergrande’nin tahvilleri işleme kapatıldı!

Çin’de borç problemleriyle gündeme gelen gayrimenkul şirketi Evergrande’nin bazı tahvillerinin işleme kapatıldığı belirtildi.



Çin’de borç problemleriyle gündeme gelen gayrimenkul şirketi Evergrande’nin bazı tahvillerinin işleme kapatıldığı belirtildi. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; ayrıca Moodys’in şirketin kredi notunu Haziran ayından bu güne üçüncü defa düşürmesiyle beraber Çin emlak piyasasında ciddi bir tedirginlik yaşandı. 

Derinleşen likidite problemleri sebebiyle yatırımcıları tedirgin eden şirketin bazı tahvillerinde işlemlerde yüzde 30’a varan değer kayıpları meydana geldi. Geçen hafta da tahvil işlemlerinde benzer bir durum yaşanmıştı.

SON 6 YILIN EN DÜŞÜĞÜNDE

Evergrande’nin hisselerindeki düşüş yüzde 11’den fazla oldu. Şirketin hisseleri 2015 Temmuz'dan bu güne en düşük seviyelerini kaydetti. Evergrande’nin 2022 vadeli 7,4 milyar dolarlık geri ödemesi mevcut. Şirketin bankalara, yatırımcılara, şirketlere ve konut alıcılarına toplamda 305 milyar dolar borcu olduğuna dikkat çekiliyor. 

Çinli emlak şirketi Evergrande’nin tahvilleri işleme kapatıldı!

Ayrıca bazı banka kredi ödemelerinin de askıya alındığı söylendi. Banka dışı alacaklılar da şirkete derhal geri ödeme yapma çağrısında bulundu. 

Başka bir Çinli emlak geliştiricisi olan Guangzhou R-F’nin tahvilleri de geçen hafta yüzde 20 değer kaybetti. Şirket bu oranla nominal değerinin yüzde 60 altına düştü.

ÇÖKÜŞE ADIM ADIM…

Çinli düzenleyiciler ise şirkete borç problemlerini çözme konusuna ilişkin çağrıda bulundu. Fakat, hükümet şirkete finansal destekte bulunup bulunmayacağıyla ilgili sessiz kaldı.

Evengrande hizmetlerinde büyük indirimler sağlasa da müşteriler için artık cezbedici durumda değil. Son raporlarda yer alan verilere göre sözleşmeli satışlar Ağustos'ta bir önceki seneye göre yüzde 26 düşüş kaydedildi.

Çinli yatırımcılar Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün satışından çekiliyor!


Geri Dön