26 / 04 / 2024

Çinli emlak devi Evergrande’nin alacaklıları ödeme sürelerini uzatacak!

Çinli emlak devi Evergrande’nin alacaklıları ödeme sürelerini uzatacak!

Çinli emlak devi Evergrande’nin hisseleri şirketin borçlarında temerrüte düşeceği endişeleriyle 11 senenin en düşük seviyesine düşerken ana alacaklılarından biri krediler için zarar karşılığı ayırdı. Bazı alacaklılarsa şirkete borçları geri ödemesi için ek zaman tanımayı planlıyor. 



Çinli emlak devi Evergrande’nin hisseleri şirketin borçlarında temerrüte düşeceği endişeleriyle 11 senenin en düşük seviyesine düşerken ana alacaklılarından biri krediler için zarar karşılığı ayırdı. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; bazı alacaklılarsa Evergrande’ye borçları geri ödemesi için ek zaman tanımayı planlıyor. 

Çinli düzenleyici kurumlar yaklaşık 305 milyar dolar borç ve yükümlülüğü olan nakit darboğazına giren Evergrande’nin bankacılık sistemi için tehlike oluşturabileceğine dikkat çekerek şirketin Çinli yatırımcılara saışını yaptığı tahvillerin kredi notunu düşürmüştü.

“BATMAYACAK KADAR BÜYÜK”

Evergrande, son zamanlarda gayrimenkul satışlarının düşmeyi sürdürmesi sebebiyle çapraz temerrüte düşebileceği uyarısını yapmış ve 20 Eylül tarihinde vadesi gelecek kredi faiz ödemesini gerçekleştiremeyeceğini bankalara belirtmişti. 

Çin’in devlet destekli Global Times gazetesinin baş editörü, Evergrande’nin “batmayacak kadar büyük” olduğunu belirterek devletin kurtarma paketine bel bağlamaması gerektiğiyle ilgili uyarılarda bulundu.

Çinli emlak devi Evergrande’nin alacaklıları ödeme sürelerini uzatacak!

ALACAKLILAR ZARAR KARŞILIĞI AYIRDI

Çin’in varlık açısından en büyük üçüncü bankası Agricultural Bank of China’nın (AgBank) bir yöneticisine göre, banka Evergrande’ye verdiği krediler için belirli bir zarar karşılığı ayırdı.

Diğer taraftan iki farklı kaynağa göre, Evergrande’nin diğer iki büyük alacaklısı China Minsheng Banking Corp ve China CITIC Bank Corp Ltd, Evergrande’nin vadesi yakında bitecek borç yükümlülüklerinin bir bölümünün faiz ödeme süresinde uzatma yapmayı planlıyor.

Alacaklılardan Minsheng, Evergrande’ye olan kredi pozisyonunu son 12 ayda 40 milyar yuandan 30 milyar yuana geriletmiş ve borçlu şirkete son aylarda yeni kredi teklifi vermeyi durdurmuştu. 

ÖDEMELER YAKLAŞIYOR

Evergrande’nin 2022 Mart vadeli tahvilinin 23 Eylül tarihindeki kupon ödemesi 83.5 milyon dolar olarak belirlendi. Şirketin ayrıca 47.5 milyon dola bedelli 2024 Mart vadeli tahvil kupon ödemesini 29 Eylül tarihinde gerçekleştirmesi gerekli. 

Şirketin bu kupon ödemelerini gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor.

Çinli emlak devi Evergrande iflas mı edecek?

Çinli emlak devi Evergrande'dan alacaklılarına mülk teklifi!


Geri Dön