25 / 04 / 2024

Çinli emlak devi Evergrande iflas mı edecek?

Çinli emlak devi Evergrande iflas mı edecek?

Çin'in ikinci büyük inşaat şirketi Evergrande, tahvillerin işleme kapatılması amacıyla başvuru yaptı. Ağır borç yükü altında olan şirkette iflas tedirginliği başladı.



Çin'in ikinci büyük inşaat şirketi Evergrande, tahvillerin işleme kapatılması amacıyla başvuru yaptı. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; ağır borç yükü altında olan şirkette iflas tedirginliği başladı. 

Ağır borç yükü altında bulunan Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande Group’un bağlı ortaklığı, Çinli yatırımcılara satışını yaptığı tahvillerinin kredi notunun düşürülmesiden sonra bu tahvillerin geçici bir süre işleme kapatılması için başvuru yaptı.

Ülkenin ikinci büyük inşaat ve gayrimenkul geliştirme şirketi olan Evergrande borçlarından sebebiyle nakit darboğazı yaşıyor. Çinli düzenleyici kurumlar yaklaşık 305 milyar dolarlık borç ve yükümlülüğü olan şirketin bankacılık sisteminde tehlike oluşturabileceğine dikkat çekmişti. 

20 EYLÜL’DE ÖDEMELERİ YAPAMAYACAĞINI İLETMİŞTİ

Evergrande son zamanlarda gayrimenkul satışlarının düşmesi sebebiyle çapraz temerrüde düşebileceği uyarısıny yapmış ve 20 Eylül tarihinde vadesi dolacak kredi faiz ödemesini gerçekleştiremeyeceğini bankalara bildirdi.

Çinli emlak devi Evergrande iflas mı edecek?

Şirketin ana faaliyet birimlerinden Hengda Real Estate Group başvuruyu, oynak işlemler nedeniyle yakın zamanda Shanghai ve Shenzhen borsalarında sık sık tahvil işlemlerinin durdurulmasından sonra gerçekleştirdi. 

Ayrıca şirketten yapılan açıklamada, kredi derecelendirme kuruluşu China Chengxin International (CCXI), 15 Eylül tarihinde Hengda’nın tahvillerinin AA’dan A’ya düşürüldüğünü ifade ederek, hem tahvil kredi notunun hem de tahvil ihraççı notunun daha fazla düşürülmesi için izleme listesine alındığına dikkat çekti. 

Hengda, yurt içindeki tahvil işlemlerinin bir günlüğüne durdurulması amacıyla başvuru yaptığını duyurdu. 

YAYILMA ENDİŞESİ

Evergrande’nin içinde olduğu borç krizinin diğer şirketleri de etkileyebileceği tedirginlikleri finansal açıdan riskli sektörlerde faaliyette bulunan diğer Çinli şirketlerin tahvillerine olan iştaha da etki etti. 

Çinli şirketlerin ihraç ettiği dolar cinsi tahvilleri takip eden endeks bu sabah 14 Nisan 2020 tarihinden bu güne en düşük seviyeyi gördü. 

Şirketin Shenzhen borsasındaki 2023 Ocak vadeli tahvilleri Çarşamba günü en son 24.99 yuanda işlem görürken, Shanghai borsasındaki Mayıs 2023 vadeli tahvilleri 30 yuandan işlem gördü.

Çinli emlak devi Evergrande'dan alacaklılarına mülk teklifi!

Geri Dön