24 / 04 / 2024

Çinli şirketler, İzmir’in yeniden inşasına talip!

Çinli şirketler, İzmir’in yeniden inşasına talip!

Türkiye’de faaliyet gösteren Çinli şirketler İzmir'deki afet sonrası yapılandırma çalışmalarına katkı veriyor.



İzmir’de ekim ayı sonunda yaşanan 6,8 büyüklüğündeki deprem sonrası yeniden yapılandırma çalışmaları sürüyor. Türkiye’de faaliyet gösteren Çinli şirketler de kentteki afet sonrası yapılandırma çalışmalarına katkı veriyor. İzmir’de geçen hafta gerçekleştirilen “İzmir Zamanı Ortak Akıl Buluşması” başlıklı konferansa, farklı ülkelerin Türkiye’deki misyon temsilcilerinin yanı sıra uluslararası örgütler ve şirketlerden temsilciler katılım gösterdi. China Road and Bridge Cooperation (CRBC) ve ICBC Turkey temsilcileri de katılımcılar arasında yer aldı.
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in son 18 ayda tarihindeki en büyük orman yangınlarından birini, pandemiyi, tsunamiyi ve deprem felaketini yaşadığını, bu zor süreçten ise kriz yönetimiyle geçtiğini belirtti. Tunç Soyer, “Tüm dünya ortak bir kaderi paylaşıyor. Bu ortak kaderi fırsata dönüştürüp kentimizin refahını artırmaya çalışırken, uluslararası kuruluşların uzmanlıklarını ve finansmanını kentimize getirmekte istekli ve başarılıyız. Bu uluslararası iş birliklerimizi artırarak sürdürmek istiyoruz” diye konuştu.
 
Tunç Soyer, ayrıca Çin’in  Ankara  Büyükelçiliğine de İzmir'de depremden etkilenen bölgelere gönderdiği 20 bin dolar değerindeki yardımlar sebebiyle teşekkürlerini sundu. Soyer, “Bizi en çok heyecanlandıran şey dünyanın dört bir yanından gelen desteklerdi. Bu dayanışma duygusunun bu kadar yaygın biçimde, çok uzaklarda paylaşılıyor oluşuydu. Çin’den gelen yardımlar tabii ki hemen depremzedelerle buluşturuldu” şeklinde konuştu.
 
CRBC Türkiye Şubesi Müdürü Li Juguang, şirketin afet sonrası yeniden yapılandırma ve kentsel inşa çalışmalarında büyük tecrübeye sahip olduğunu anımsatarak, Türk ortaklarıyla bilgi paylaşımında bulunmaya ve birlikte çalışmaya hazır olduklarını belirtti.

Li Juguang, “Teknoloji ve yatırım konularındaki avantajlarımızı kullanarak, afet sonrası yeniden yapılandırma ve kentsel inşa çalışmalarına yerel ortaklarımızla birlikte aktif şekilde katılmayı istiyoruz. Bilhassa depreme dayanıklı binaların inşası konusunda tecrübeliyiz ve bu avantajlarımızı göstermeyi arzuluyoruz. Bu bağlamda, yol ve köprü inşası çalışmalarında da yer almayı diliyoruz” diye konuştu.
 
Soyer, Çinli şirketlerle iş birliğinin geliştirilmesine de olumlu bakıyor. İzmir'in kadim İpek Yolu üzerindeki önemli duraklardan olduğunu anımsatan Soyer, gelecekte Kuşak ve Yol İnisiyatifi çerçevesinde Türkiye ile Çin'in daha yakın iş birliği yapacağına inandığını söyledi. Tunç Soyer, “Biz eski kimliği, köklü kimliği tekrar gün ışığına çıkartmak ve buradan yine güçlenmek arzusundayız. O nedenle bu bağı, bu ilişkiyi pekiştirmek için ne gerekirse yapmaya devam edeceğiz” dedi.

 

İzmir depreminin yaraları sigortayla sarılıyor!


Geri Dön