19 / 04 / 2024

Çinlilere konut satışında 'yüksek komisyon' engeli!

Çinlilere konut satışında 'yüksek komisyon' engeli!

Türkiye’den 250 bin dolarlık taşınmaz alana vatandaşlık verilmesinin ardından dünyanın pek çok ülkesinden gelen yatırımcılar konut satın alıyor. Bu sene ilk kez Çinli vatandaşların konut satış rakamlarında ilk 3’e girmesi sektörü canlandırdı.



Türkiye ve Çin arasında yapılan ticaretin son zamanlarda artması gayrimenkul sektöründe de kendini hissettirdi. TÜİK’in Temmuz ayı konut satış rakamları değerlendirildiğinde 229 bin 357 konutun satıldığı, bu rakamın 2 bin 741’ini yabancıların aldığı gözleniyor. Temmuz'da ise Çinli vatandaşların aldığı ev sayısı 57 olarak açıklanırken bu sene ilk kez Çinli vatandaşların ilk 3’e girmesi de sektörü canlandırdı. Türkiye’den 250 bin dolarlık gayrimenkul alana vatandaşlık verilmesinin etkisiyle de özellikle Türkiye’nin pandemi dönemindeki başarısı yabancıları Türkiye’ye çekti.

Türkiye, koronavirüse karşı sağlık alt yapısıyla gücünü dünyaya kanıtlarken diğer taraftan yabancıya konut satan aracı firmaların aldığı yüksek komisyon bedeli bu güvenini azaltıyor. Çinlilerin Türkiye’den ev almasına aracılık eden acenta ve eksperlerin aldığı yüksek aracılık bedeli ile ilgili görüşlerini paylaşan Temeltaş Proje Geliştirme şirketinin Genel Müdürü Ahmet Temeltaş, “Tüm dünyada etkisini gösteren koronavirüs salgınında Türkiye’nin verdiği mücadele tüm dünyada fark yarattı. Türkiye’nin sağlık alt yapısının ne kadar güçlü olduğunu gören yabancı yatırımcılar bu dönemde gayrimenkul satın almak için Türkiye’yi seçti. Çinlilere konut satışı gerçekleştiren kurumsal olmayan acenta ve aracılar evi satarken yüzde 30 ile yüzde 50 arasında aracılık bedeli adı altında komisyon alıyor. Faturasız yapılan işlemlerle bir şekilde fiyat farkı gösterilmezken yabancıların Türkiye’ye olan güvenini kaybediyoruz. Türkiye’de kalması gereken paranın da bu şekilde yabancı ülkelere geri gittiğini görüyoruz. Dünya örneklerinde yabancıya konut sat

ışında komisyon bedelinin yüzde 5-10 arasında olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Türkiye’deki satışlarda da durum bu şekilde olmalıdır” diye konuştu. 

Türkiye'den en çok hangi ülke vatandaşları konut aldı?

2020 Temmuz'da 229 bin 357 konut satıldı!
 


Geri Dön