29 / 03 / 2024

Çıplak mülkiyet nedir?

Çıplak mülkiyet nedir?

Çıplak mülkiyet nedir? Çıplak mülkiyet sahibi kişilerin mülkiyetleri üzerinde hangi haklara sahip oluyorlar? Çıplak mülkiyet hakkı, kullanım hakkından farklı mıdır? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..



Çıplak mülkiyet nedir?


Mülkiyet konusu kullanım hakkı ve çıplak mülkiyet olarak ikiye ayrılır. Çıplak mülkiyet, bir diğer deyişle kuru mülkiyet; söz konusu gayrimenkulün yararlanma hakkının başkasında olduğu durumlarda, mal sahibinin ilgili gayrimenkul üzerindeki sahiplik durumunu ifade ediyor. 


Çıplak mülkiyetin değeri taşınmazın değerinin üçte biridir. Çıplak mülkiyet sahibi taşınmazı kiraya veremiyor ve intifa hakkı sahipliğini bir başkasına devredemiyor. Ancak intifa haklı sahipliğinin mevcudiyetini koruyarak taşınmazı bir başkasına satabiliyor.


Çıplak mülkiyet, mal sahibi kimselerin, söz konusu gayrimenkulün intifa hakkını bir başka kimseye verdiği takdirde söz konusu olabiliyor.Çıplak mülkiyet hakkına sahip kimseler sahip olduğu mal üzerinde yalnız tasarruf yapma hakkına sahip oluyor. Malı kullanma hakkı, intifa hak sahiplerine ait oluyor.



İntifa hakkının sona ermesi!

İntifa hakkı nasıl kurulur?



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön