26 / 04 / 2024

Cityscape Global Fuarı her yıl yüzde 30 büyüyor!

Cityscape Global Fuarı her yıl yüzde 30 büyüyor!

Türkiye'deki konut kredisi faizleri yılbaşına göre yüzde 0,85'lerden yüzde 1,25'lere yükseldi. Bu, yerli müşteri talebini yavaşlatırken, artan dolar yabancı müşterinin elini ocak ayına göre yüzde 30'a yakın güçlendirdi.



Türkiye'deki belirsizliklerin etkisiyle konut kredisi faizleri yılbaşına göre yüzde 0,85'lerden yüzde 1,25'lere yükseldi. Bu, yerli müşteri talebini yavaşlatırken, artan dolar yabancı müşterinin elini ocak ayına göre yüzde 30'a yakın güçlendirdi. Bu sebeple inşaatın patronları Dubai'deki fuarda görüşmelerin daha kurumsal ve verimli geçtiğini ifade etti. Fuarda ilk 2 günde 250 milyon dolarlık ön satış rezervasyonu yapıldı.


Dünya gayrimenkul sektörünün üç gün süre ile kalbinin attığı Cityscape Global, bu yıl önemli gelişmelerle kapılarını araladı. Dubai'de 8–10 Eylül arasında gerçekleşen Cityscape Global 2015'te fuar alanı yeniden tasarlandı. Yapılan geliştirmelerle World Trade Center'daki (Dünya Ticaret Merkezi) fuar alanı 41 bin metrekareye ulaşırken, bunun yüzde 10'unu Türk inşaat firmaları kiraladı. Son üç senede her yıl yaklaşık yüzde 30 büyüyen Cityscape Global'de ön kayıtlardaki artışın etkisi ile büyüme sürdü. Türk firmalarındaki katılım artışı ise yüzde 50'yi buldu. Nitekim geçen yıl 30 olan katılımcı inşaat firması sayısı bu sene 61'e yükseldi. Uzmanlar katılımdaki artışı, ‘peş peşe gelen seçimler, terör olayları ve siyasi belirsizliğin etkisi ile durağanlaşan iç talebe karşı yabancı müşteri arayışı' şeklinde yorumladı. Nitekim şirketlerin Dubai'ye katılımı artırması Cityscape Global'de her yıl yaklaşık 4 milyar dolarlık alım-satım anlaşmasının gerçekleşmesiyle yakından alakalı. Türk firmaları, fuarın sadece ilk iki günü yaklaşık 250 milyon dolarlık ön rezervasyona ve satışa imza attı. Ağaoğlu, Maslak 1453'ten bir kuleyi 67 milyon dolara satarak, Türk firmaları arasında fuarın en büyük satışını yaptı. DKY İnşaat'ın DKY Kartal ve DKY On projesine 100'e yakın daire için 26 milyon dolar, Soyak'ın Soho ve satıştaki diğer projeleri için 6,5 milyon dolar, Garanti-Koza'nın Koza Park, Koza Square ve Grand Kanyon projelerine 24 milyon dolar, Siyah Kalem'in Zekeriyaköy'deki Köy projesine 10 milyon dolar teklif geldi. Bunların yanında Kuzu, Çalık, Torunlar'ın projelerine de 75 milyon dolarlık teklif geldi.


KATILIMCI FİRMA SAYISI 300'Ü AŞTI


Cityscape fuarlarının Türkiye temsilcisi ISTexpo Genel Müdürü İsmail Sezen, Cityscape Global'in son 3 senede her yıl yüzde 30'un üzerinde bir büyüme kaydettiğine dikkat çekerek, “Bu seneki buluşmada 28 farklı ülkeden katılım söz konusu ve sayı olarak da 300'ü aşacak. Geçen yıl 47 bin olan ziyaretçi sayısının bu yıl 50 bin ve üzeri gerçekleşeceğini bekliyoruz. Bunun en güzel kanıtı da, geçen yıla göre yüzde 10 daha fazla gerçekleşen ön kayıt sayısı.” dedi. Toplam 41 bin m² fuar alanına sahip Cityscape Global 2015'e bu yıl şirketlerin yüzde 65'i Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) , yüzde 35'i ise diğer ülkelerden katıldı.


Zaman


Geri Dön