19 / 04 / 2024

Çocuğunuzun geleceği için yatırımda arsa mı, borsa mı?

Çocuğunuzun geleceği için yatırımda arsa mı, borsa mı?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, "Çocuğunuzun geleceği için yatırımda arsa mı, borsa mı?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin o analizi...



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1'den, "Çocuğunuzun geleceği için yatırımda arsa mı, borsa mı?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 16 maddelik o analizi...

Çocuğunuzun geleceği için yatırımda arsa mı, borsa mı?

1) Özellikle beyaz yakalılar çocuklarının geleceği için yatırım yapmayı severler. Bu yatırımı yaparken ikilemde kalırlar. Arsa mı, borsa mı? Hangisini tercih ederlerse çocukları adına daha doğru bir iş yapmış olurlar?

2) Bu soruyu 20 yıl önce sorsalardı yanıtı "Arsa olurdu". O yıllar arsa alanların kazançlı çıktığı yıllardı. Alınacak arsa ve arazide kısa, orta ve uzun vadede prim potansiyeli vardı. Arsa ve arazi piyasası kurtlar sofrası değildi. Alırken ya da satarken fiyat aralığı azdı.

3) Arsa ve arazi piyasasında fiyatlar daha gerçekçiydi. Satmak istediğinizde daha kolay müşteri bulunabilirdi. Piyasa suistimal edilmemişti. 10 ya da 20 yıl sonra gerçekleşecek beklentiler gelecek yıl gerçekleşecek gibi anlatılmazdı.

Çocuğunuzun geleceği için yatırımda arsa mı, borsa mı?

4) Arsa ve arazi yatırımı saf ve masum bir yatırımdı. Yatırımcısını üzmezdi. Yatırımcısına kazandırırdı. Daha gerçekçi piyasaydı. Yalan ve dolanın daha az olduğu piyasaydı.

5) 20 yılda neler değişti? Arsa ve arazi piyasasını kurtlar bastı. Kurtlar kuzuların ekmek yemesini istemiyor. Bununla da yetinmiyorlar kuzuları yemek istiyorlar. Arsa ve arazide alırken bir marj satarken başka bir fiyat var. Bu fiyat arasında ise uçurum var.

6) Beklentiler arsa ve arazi almak istediğinizde hemen fiyatlanıyor. Satmak istediğinizde ise göz ardı ediliyor. Arsa ve arazi alıp, yaptığı yatırımdan 5 yıl sonra bile TL bazında aynı fiyata satamayan o kadar çok yatırımcı var ki...


Geri Dön