23 / 04 / 2024

Çorum-Osmancık Kırkdilim Geçişi hizmete açıldı!

Çorum-Osmancık Kırkdilim Geçişi hizmete açıldı!

Türkiye'nin en tehlikeli geçişlerinden biri olan Çorum-Osmancık yolundaki Kırkdilim Geçişi, 50 yıllık bir bekleyişin ardından 2011 yılında tamamlanarak hizmete açıldı.



Yıllardır kalıcı bir çözüm bulunamadığı için tepkilere neden olan Kırkdilim güzergahında modern ve konforlu bir yola kavuşmanın sevinci uzun sürmedi. Bölgede yaşanan heyelan tehlikesi nedeniyle yol yeniden gündeme oturdu.


Çorum-İstanbul bağlantısının yanı sıra Sinop'tan başlayıp Boyabat, Kargı, Osmancık, Çorum, Yozgat, Kayseri, Niğde üzerinden Akdeniz'e ulaşan Kuzey-Güney aksının önemli bir parçasını oluşturan Kırkdilim geçişi, 6 Mayıs’ta tamamen kapatılarak kapsamlı bir bakıma alındı. Araçların geçişi ağır vasıtalar dahil Harmancık-Çamlıca servis yoluna yönlendirildi.


AK Parti Çorum Milletvekili TBMM İdare Amiri Salim Uslu, yaptığı açıklamada ‘Kırkdilim’de yaşanan sorunların çözümü için Karayolları yetkilileri ile yaptıkları görüşmeler sonucu Kamu İhale Kanunun 21.Maddesi (b) fıkrasına istinaden (Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması) acil ihale edilmiş, yüklenici firma ile 3.746.500 TL bedel ile sözleşme imzalanarak yer teslimi yapılmış ve geçtiğimiz günlerde de trafiğe kapatılmıştır.” ifadelerine yer verdi.


Milletvekili Uslu, heyelana neden olan bölgelerde özel makine ve eğitimli dağcıların askıda bulunan taşları temizlediğini, çalışmaların tamamlanmasının ardından Karayolları’nın uygun görülen noktalara kafes tel örgü yapacağını, Ağustos ayı sonunda çalışmaların bitirilmesinin öngörüldüğünü, tüm bu nedenlerle yolun trafiğe kapalı tutulduğu  bilgisini verdi.


‘YOL ÇALIŞMALARI YAVAŞ İLERLİYOR’


Konuya ilişkin gözlemlerini dile getiren vatandaşlar, Kırkdilim’in yaklaşık 1.5 aydır kapalı olduğunu hatırlatarak, alt ve üst yapı çalışmalarının ağır ilerlediğini savundular.


Kırkdilim geçişinde ulaşımın servis yolu aracılığıyla sağlandığını hatırlatan vatandaşlar, “Yolda yapılan çalışmanın yavaş ilerlediğini düşünüyoruz. Servis yolu  zaten mevcut trafiği taşımıyor. Kaza riskleri artıyor. İnsanlar çok mağdur oluyor. Temennimiz Kırkdilim’de çalışmaların öngörülen sürede tamamlanmasıdır.” şeklinde konuştular.


Bu arada Kırkdilim-Çorum arasında yol yapım şantiyesinin orman içinde tarihi özellik taşıyan bir alana kurulmasının tabiatın dengesini bozabileceği belirtildi. Yol müteahhidinin köye yakın daha uygun bir yere şantiye kurmasının hem ormana verilecek zararı önleyeceği hem de malzemeye ulaşım açısından da daha isabetli olacağı görüşü ifade edildi.



Çorum Hakimiyet


Geri Dön