19 / 04 / 2024

Çorum Teknokent Projesi'nin temeli atıldı!

Çorum Teknokent Projesi'nin temeli atıldı!

Çorum'a kurulması planlanan 6 milyon lira bütçeli Çorum Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin (Teknokent) hizmet binasının temeli atıldı. Ömer Arslan, okunan duanın ardından uzaktan kumandalı sistemle binanın temelini attı.



Çorum'a kurulması planlanan 6 milyon lira bütçeli Çorum Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin (Teknokent) hizmet binasının temeli atıldı. 


Çorum Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Hacettepe Üniversitesinin teknik, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (OKA) mali destek sağladığı proje kapsamında, Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösterecek Teknokent'in, hizmet binasının yapımı için düzenlenen temel atma törenine katılan Çorum Valisi Sabri Başköy, teknokentlerin önemine işaret etti.


Çorum'un, sahip olduğu sanayi potansiyeli ile Anadolu ve Orta Karadeniz'de öne çıkan bir kent olduğunu ifade eden Başköy, şunları kaydetti:


"Burada asıl amaç Çorum'un prestijini bir gömlek daha üste taşımaktır. Anadolu ve Orta Karadeniz'de sanayisiyle at başı olan Çorum'un, yükte hafif, pahada ağır ürünler üreterek, ülkemize katma değer sağlaması için teknokente sahip olmamız çok önemli. Tonlarca buğday satsak bile bir uçağın maliyetini karşılayamıyoruz. Çünkü uçağın içerisinde bilgi var, teknoloji var. Teknokentimizi işletecek şirket, işte bunları gerçekleştirecek. Firmaları buraya davet edip, teknoloji geliştirecek. Böylece Çorum'u bir gömlek daha yukarı taşıyacağız."


Teknokentin yanı sıra çağrı merkezi ve Endüstri Meslek Lisesi yapımının da devam ettiğini dile getiren Başköy, "Çağrı merkezimiz yüzlerce gencimize istihdam sağlayacak. Endüstri Meslek Lisesinde de sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanlar yetiştirilecek. Teknokent ile tüm bunlar Çorum'a girdi sağlayacak" diye konuştu.


Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan da projenin gelişimi, bugüne kadar geçen süreyi ve yapılan çalışmaları anlatarak teknokentle ilgili bilgi verdi. 


Türkiye'de 55 teknokentin bulunduğunu, bunlardan 40'ının faal, 15'inin kurulma aşamasında olduğunu belirten Prof. Dr. Alkan, tekokentlerle faaliyette olan 3 bine yakın firmanın toplam ihracatının 1,5 milyar doları bulduğunu vurguladı.


Büyük şehirlerdeki teknokentlerin aksine Çorum'da kurulan teknokentin, büyük bir boşluğu dolduracağına inandığını ifade eden Alkan, şunları dile getirdi:


"Teknokentler, özellikle patente ve buluşa dayalı çalışmaların yapıldığı yerler olarak büyük bir öneme sahip. Üniversitenin şehrin her alanında yer alacağını sıklıkla dile getiriyorduk. Teknokent de belki bunlar içerisinde en önemlilerinden biri. Artık üniversitelerden beklenen sadece gençlerimizi en iyi şekilde eğitmeleri değil aynı zamanda Türkiye'nin kalkınmasına, gelişmesine, araştırma geliştirme, teknoloji bulma ve bilim üretme faaliyetlerine de büyük katkı vermeleridir. Bu noktada teknokentler, beklentilerin karşılanabilmesi için en iyi fırsattır. 1950'li yıllarda ABD'de kurulan Silikon Vadisi'nin şu an geldiği noktanın arkasında onlarca yıllık bir geçmiş bulunmaktadır. Dolayısıyla Çorum'da da teknokentimiz kurulduktan bir hafta sonra birden bire ilimizde uluslararası firmaların yoğun olarak faaliyet göstermeye başlayacaklarını, aniden ilimizde ihracaat patlaması yaşanacağını beklemek, tohum ekmeden hasat yapmayı beklemek kadar anlamsız olacaktır. Eğer biz, doğru bir strateji ile el ele vererek teknokentimizi şekillendirirsek inanıyorum ki Çorum için hedeflenen süreler daha öne çekilecektir."


Rektör Alkan, yaklaşık 5 bin 300 metrekarelik alan üzerine inşa edilecek teknokent hizmet binasının 3 katlı olacağını, inşaat çalışmalarının ise kasım ayı sonuna kadar bitirilmesinin planlandığını kaydetti.


AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı da teknokentlerin önemine vurgu yaparak, hükümetin bilim, sanayi ve teknoloji alanındaki faaliyetlerine yönelik desteklerinden bahsetti. 


OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ise Çorum Teknokent Projesi'nin toplam bütçesinin 6 milyon lira olduğunu, bütçenin yüzde 75'ine tekabül eden 4,5 milyon lirasının OKA tarafından karşılanacağını söyledi.


Vali Başköy, AK Parti Milletvekili Bağcı, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Yabacıoğlu, Rektör Prof. Dr. Alkan, OKA Genel Sekreteri Özen, İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ömer Arslan, okunan duanın ardından uzaktan kumandalı sistemle binanın temelini attı. 


AA


Geri Dön