28 / 03 / 2024

Çorum Velipaşa Hanı butik otel ve restorana dönüşecek!

Çorum Velipaşa Hanı butik otel ve restorana dönüşecek!

Çorum'da Osmanlı döneminde inşa edilen ve uzun yıllardır market ve depo olarak kullanılan 150 yıllık Velipaşa Hanı, belediye tarafından restore edilerek butik otel ve restorana dönüştürülecek.



Çorum'da Osmanlı döneminde inşa edilen ve uzun yıllardır market ve depo olarak kullanılan 150 yıllık Velipaşa Hanı, belediye  tarafından restore edilerek butik otel ve restorana dönüştürülecek.


Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru ve bazı belediye meclis üyeleriyle kent merkezindeki Velipaşa Hanı'nda düzenlediği basın toplantısında, 1865 yılında Yozgat Beylerbeyi Veli Paşa tarafından yaptırılan 150 yıllık hanın, turizme kazandırılması için iki yıldır çalışma yürüttükleri söyledi.


Market ve depo olarak kullanılan binanın, hak sahipleri ve kiracısıyla yaptıkları görüşmeler sonucunda tarihi binayı 35 yıllığına kiraladıklarını ifade eden Külcü, kısa süre önce boşaltılan hanın restore edilmesi için proje hazırladıklarını belirtti.


Hanın, yapılış amacına uygun kullanılması amacıyla butik otel ve restoran olarak restore edileceğini dile getiren Külcü, hazırladıkları projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce onaylanmasının ardından çalışmalara başlayacaklarını kaydetti. 


Külcü, restorasyon çalışmalarının yaklaşık iki yılda tamamlanmasını planladıklarını belirterek, şöyle devam etti: "Osmanlı Devleti döneminde günümüzün 5 yıldızlı otelleri gibi hizmet veren bu han, kullanıldığı süre boyunca Osmanlı'nın en büyük 5-6 konaklama mekanından birisi olarak hizmet vermiş. İnşallah tamamlandığında, etrafındaki Saat Kulesi, Ali Paşa Hamamı, belediye binamız ve Ulucami gibi tarihi yapılarla bütünleşecek bu han, kentimize daha fazla turist kazandıracaktır." Külcü, kendilerine kolaylık gösteren hak sahipleri Velipaşa ailesi ile kiracılarına da teşekkür etti. 


Kültür ve Turizm İl Müdürü Özüdoğru da Velipaşa Hanı'nın, Türkiye 'nin önemli eserlerinden biri olduğuna dikkati çekerek, "Burası Çorum turizminin geleceği açısından önemli bir kazanım olacak. Böyle bir misyon üstlendiği için belediye başkanımıza teşekkür ediyorum" dedi. Külcü ve beraberindekiler, daha sonra hanı gezdi. 


Velipaşa Hanı'nın özellikleri 

Çepni Mahallesi'nde yaklaşık iki bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen iki katlı hanın, 1865 yılında Yozgat Beylerbeyi Veli Paşa tarafından yaptırıldığı biliniyor. Bahçesi, 35 odası bulunan ahşap hanın, ön cepheye bakan 3 katlı köşk bölümü de bulunuyor. Taş işçiliği kaba yontma ve moloz taştan yapılan han, yaklaşık 30 yıldır market ve depo olarak kullanıyordu. Yaklaşık iki yılda restore edilerek hizmete açılması beklenen yapının, restorasyon maliyetinin 6-7 milyon lirayı bulması tahmin ediliyor.


Radikal


Geri Dön