19 / 03 / 2024

COVID-19'la AVM ve ofisler gözden düştü!

COVID-19'la AVM ve ofisler gözden düştü!

PwC ve ULI iş birliği ile hazırlanan Emerging Trends in Real Estate Europe (Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa) raporunun 2021 yılına ilişkin sonuçları konuşuldu.



Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2021 etkinliği bu sene COVID-19 salgını nedeniyle alınan önlemler ve kısıtlamalar sebebiyle Webcast yayını şeklinde yapıldı.

Gayrimenkul sektöründeki son gelişmelerin, sektörün önde gelenleri ile masaya yatırıldığı etkinliğe PwC Türkiye Ortağı, Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, ULI Türkiye Başkanı Zafer Baysal, Epos Gayrimenkul Danışmanlık ve Değerleme A.Ş. Yönetici Ortağı ve ULI Türkiye İcra Kurulu Üyesi Neşecan Çekici, Pamir & Soyuer Gayrimenkul Danışmanlık Şirket Ortağı ve ULI Türkiye İcra Kurulu Üyesi Firuz Soyuer, Doğaner Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı ve ULI Türkiye İcra Kurulu Üyesi Dr. Berra Doğaner, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ali Hepşen, WMG Advisors LLP, Gayrimenkul Yatırımları Direktörü ve ULI Türkiye İcra Kurulu Üyesi Didem Erendil katıldı.

AVM ve ofisler gözden düştü

Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2021 etkinliği ULI Türkiye Başkanı Zafer Baysal'ın konuşmasıyla başladı.

Bu sene 18.'sinin lansmanını yapacaklarını dile getiren Zafer Baysal, Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2021 raporunun 21 ülkeden 995 katılımcıyla yapılan değerlendirmeler sonucunda ortaya çıktığını söyledi.

2020 yılının pandemiyle halının altımızdan çekildiği kara kuğu bir yıl olduğunu dile getiren Baysal, "Geçen sene içinde yatak olana yatırım yapılabilir deniyordu. Bu sene bu değişti. Daha önceleri ticari gayrimenkul gelirleri nakit akışı olarak değerlendirirken artık bu algının ters yüz oldu" diyle konuştu. Baysal, AVM ve ofislerin yatırımcı nezdinde gözden düştüğünü de sözlerine ekledi.

Ne sabit kira ne de ciro üzerinden bir kira gelir bütçesi yapabilmenin mümkün olmadığını belirten Zafer Baysal, COVID sonrası ortaya çıkan kira krizi ve sadeleşmeye geçen yatırımcıların kiracı belirsizliği düşük gayrimenkullere yatırım yapacaklarını söyledi. Baysal, pandemi döneminden sonra ihtiyaçlara göre tasarımları uyarlamanın çok daha kolay ve verimli olacağını da sözlerine ekledi.
 

Gayrimenkul sektöründe beklenmedik etki!


Geri Dön