29 / 03 / 2024

Çukurova'da dönüşümle modern bir şehir kurulacak!

Çukurova'da dönüşümle modern bir şehir kurulacak!

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, "afet riskli alan üzerinde kurulu Belediye Evleri mahallesinde bin 78 dönüm alan üzerinde yapılacak kentsel dönüşümle, modern bir şehir kuruyoruz" dedi.



Belediye Evleri Kentsel Dönüşüm Projesi'nin, Türkiye de örnek gösterilecek olduğunu belirten Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin projede, bugüne kadar neler yapıldığı hakkında bilgiler verdi. Çetin şunları söyledi; "6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki kanun hükümleri çerçevesinde yürütmekte olduğumuz Belediyeevleri Kentsel Dönüşüm projemizde; Aralık 2013 tarihinde Kentsel Dönüşüm İrtibat Ofisi açtık ve halen hak sahiplerimize hizmet vermektedir. Hak sahipleri uzlaşı süreçleri için kentsel dönüşüm yazılımı hazırladık ve tüm faaliyetleri bilgiye dayalı olarak yürütmekteyiz.  www.yenibelediyeevleri.com sitesi üzerinden vatandaşların doğru bilgiye erişimini sağlamaktayız. Proje ofisimizde hak sahiplerimize proje çakmalarımız hakkında bilgiler verdik, onlarla toplantılar yaptık.

 

Proje alanındaki konut ve işyerlerini ziyaret ederek hak sahiplerimizle hane halkı ve ticaret anketleri yaptık. Görüş, öneri ve isteklerini dinleyerek projelerimizi hazırladık. Alanda 2833 adet bina ve 7294 bağımsız bölüme ilişkin gayrimenkul mevcut durum tespitleri yaparak; sokak rayiç bedellerini, muhdesat bedellerini ve kura aşamasında şerefiye gruplarını belirlemek için piyasa bedellerini hesapladık. Kentsel Dönüşüm amaçlı 1/5000 Ölçekli Nazım imar planı ile 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planlarını hazırladık ve geçen ayda Çevre Şehircilik Bakanlığı Mekansal tarafından da onaylandı.

 

Proje alanına ilişkin haritalar ürettik, ölçümler yaptık, zemin ve jeoloji raporları hazırladık. Proje alanının En Etkin En Verimli Kullanım Analizi ve Fizibilite Raporları hazırladık, bu raporlara uygun Kentsel Tasarım projeleri ürettik. Şu an, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında hak sahiplerimizle; maliki oldukları gayrimenkullerin fiziki koşulları ve büyüklükleri gibi konuların netleştirildiği, proje süreci hakkında bilgilerin verildiği, yeni projeden alacağı inşaat alanının belirlendiği protokolleri imzalamaktayız."

 

"24 AYDA TESLİM EDİLECEK"
Hak sahiplerinin yeni projeden hiçbir ücret ödemeden sahip olacaklarına dikkat çeken Başkan Soner Çetin, konut daire büyüklüğünün, mevcutta kullandıkları dairelerin büyüklüğüne göre belirleneceğini vurgulayarak, mevcut dairenin yasal inşaat alanına karşılık, aynı büyüklükte daire verileceğini, ayrıca hak sahiplerinin ruhsat projesinden farklı olarak yaptığı büyümeler varsa, onların da, mevzuatlara göre hesaplanarak, yeni projeden alacağı inşaat alanı belirleneceğini kaydetti.

 

Sözleşme aşamasında, hak sahibinin, yeni projede belirlenen daire Türkiye'nin en modern projesi olan Belediye Evleri Kentsel Dönüşüm Projesi'nin amacına uygun inşa edileceğine dikkat çeken Başkan Soner Çetin, "3 yıldır devam eden süreçte, Belediye Evleri mahallesinde yaşayan hak sahipleri ile yaptığımız görüşmeler doğrultusunda, hazırladığımız proje, Türkiye'de örnek alınacak bir çalışma olacak. Halkımız, ne istediyse, projemizde onu uyguladık. Halkımızın yararına olmayan hiçbir işe girmeyeceğimi her zaman ifade ediyorum. Bu proje de halkımızın yararına olacak şekilde oluşturuldu" diye konuştu.

 

Çetin, hak sahibinin, hakkına düşen daire tipinden bir büyük tipteki daireyi borçlanarak, hakkından bir küçük tipteki daireyi ise alacaklı olacak şekilde seçebileceğini söyledi. Projenin, yıkım aşaması tamamlandıktan sonra 24 ayda yeni dairelerin hak sahiplerine teslim edilmesinin öngörüldüğüne dikkat çeken Başkan Soner Çetin, "3 yıllık görevimiz süresince, projede büyük aşama kaydettik. Bugün hak sahipleriyle sözleşmelerimizi imzalıyoruz. Görev sürem dolmadan, projenin ilk konutlarını tamamlayarak hak sahiplerine teslim etmeyi planlıyoruz" dedi. Çetin, yıkım ve ruhsat sürecinden sonra konutlar tamamlanıncaya kadar hak sahiplerine kira yardımlarının yapılacağını da sözlerine ekledi.


Geri Dön