25 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! Ucuz kredi başlıyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! Ucuz kredi başlıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ucuz konut kredisi uygulamasının müjdesini vermişti. İlave istihdama ucuz kredi desteği bayram sonrası başlıyor. İşe alınan her işçinin primi, kamu bankalarından bir yıl süreyle kullanılacak krediden düşülecektir.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış olduğu ekonomi paketinde yer alan ilave istihdama ucuz kredi desteği hayata geçiyor.  AK Parti'nin sunduğu kanun teklifinde yer alan düzenleme ile, çalışanlarını Mart ayında ücretsiz izne çıkaran ve ek işçi alan işletmelere ucuz kredi desteği başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı işçi başına 100 bin liraya varan kredi teminatının detaylarını açıklayacak.

A Haber'de yer alan habere göre; işletmeler tarafından işe alınan her işçinin primi, kamu bankalarından bir yıl süreyle kullanacakları krediden düşülecektir.

Kesilecek 12 aylık prim tutarı 610 TL olacak. Krediye, temettü desteği bir yıl süreyle uygulanacak. Haziran ayı sonunda uzatılan işten çıkarma yasağının ardından, Bayram'dan hemen sonra istihdamı desteklemek ve işletmelerin finansman ihtiyacını karşılamak için devreye girecek desteklerle ilgili 10 sorunun cevabı şöyle:

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! Ucuz kredi başlıyor!

KİMLER YARARLANACAK, İLAVE İSTİHDAM İÇİN SÜRE VAR MI?

Destekten sadece mikro ve küçük ölçekli işletmeler faydalanacak. Destekten mart ayında işçi sayısı 50 kişinin  altında olan işletmeler faydalanacak.

İşletmeler, istihdam ettikleri işçi sayısına ek olarak, 1 Temmuz 2020 - 30 Haziran 2022 tarihleri ​​arasında işe alacakları yeni işçiler için bu destekten bir yıl süreyle yararlanabilecek.

MAHSUP EDİLECEK 1 YILLIK PRİM TUTARI NE KADAR?

Bir yıl boyunca asgari ücret üzerinden ödenen sosyal güvenlik ve işsizlik sigortası primlerinin işçi ve işveren payları, bu işletmelerin kamu bankalarından kullanacakları kredi faizinden 30 Haziran 2022 tarihine kadar düşülecektir. Mahsup edilecek 12 aylık prim tutarı ise bin 610 olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! Ucuz kredi başlıyor!

KAÇ YIL VADELİ OLMASI PLANLANIYOR?

Sağlanan kredi faiz veya kâr payı desteği, destek kapsamına giren sigortalı çalışanlar için için bir yıl boyunca uygulanacak. İşyerleri ilave olarak işe aldığı en fazla beş sigortalı için bu destekten yararlanacak.

Her yeni istihdam için 100 bin lira kredi 6 ay ödemesiz 3 yıl ödemeli olarak planlanıyor. İstihdama ilişkin sosyal güvenlik primleri faizden düşülecektir. Böylece, kredinin faizinin çoğu devlet tarafından karşılanacak.

İLAVE İSTİHDAMDA İŞSİZLİK KOŞULU VE LİMİT VAR MI?

Çalışan, son 3 ayda 10 günden fazla sigortalı olmamalı ve 4B kapsamında sigortalı olmalıdır.Kredinin en yüksel limiti 500 bin TL (ilave 5 istihdam) olacak.

ÜCRETSİZ İZİNDEKİ İŞÇİLER YARARLANACAK MI?

Normal çalışmaya başlayan firmalar, Mart ayında en az 20 gün ücretsiz izinli olan işçilerinden de yararlanacak. Bu işçiler için ek istihdam, işe alma koşulları dikkate alınmayacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! Ucuz kredi başlıyor!

PRİM BORCUNU YAPILANDIRANLARI DA KAPSIYOR MU?

Destekten yararlanabilmek için işyeri ile ilgili muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin yasal süresi içinde verilmesi, primlerin yasal süresinde ödenmesi, Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme faizi borcu bulunmaması gerekiyor.

SGK'ya olan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını tecil ettiren, taksitlendiren veya yapılandıran işverenler, bu taksitlendirme, yapılandırma devam ettiği sürece bu imkândan yararlanabilecek.

ÇIKAN İŞÇİNİN YERİNE ALINAN İÇİN KULLANILABİLİR Mİ?

Bir yıllık destek süresi dolmadan işten ayrılan çalışanı değiştirmeye başlayan çalışana da kalan süreyi tamamlayacak şekilde destek sağlanacaktır.

Şartların sağlanması kaydıyla, destekten yararlanan sigortalının, sigortalının işe başladığı andaki durumu dikkate alınarak, destek süresini tamamlamadan işinden ayrılıp yeniden başlaması halinde, devam eder.

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRANLAR YARARLANABİLİR Mİ?

Sigortasız işçi çalıştıranlar veya mahkeme kararıyla veya denetimlerde bildirdikleri sigortalı işçiyi fiilen çalıştırmadıkları tespit edilenler yararlanamazlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! Ucuz kredi başlıyor!

NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

AK Parti milletvekilleri tarafından önceki gün Meclis'e sunulan yasa teklifi Ramazan Bayramı'ndan sonra yasalaşacak. Yasa'nın yürürlüğe girmesi ile birlikte aynı zamanda Hazine ve Maliye Bakanlığı da kredinin kullanım şekli, takvimine ilişkin ayrıntıları aktaracak.

EMEKLİ İŞÇİLERİ KAPSIYOR MU?

Destek, emekli işçileri ve yurtdışında çalışanları kapsamaz. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait işyerleri ile kamu ihalelerine dayalı olarak yapılan satın alma ve inşaat işleri ile ilgili işyerleri normalizasyon desteğinden yararlanamayacak.

Bayram öncesi milyonları sevindiren ödemeler yapıldı!

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön