29 / 03 / 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen açıkladı! Hedef 75 milyar dolar oldu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen açıkladı! Hedef 75 milyar dolar oldu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "(Uluslararası müteahhitlik hizmetleri) Ülkemizin bu büyük pastadan aldığı payı, ilk etapta 75 milyar dolara çıkarmayı beraberce hedeflemeliyiz." açıklamasında bulunarak, müteahhitlik sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.



Küresel ekonomik krizin en çok etkilediği alanların başında müteahhitlik sektörünün yer almasına karşın irmaların Türkiye'yi başarıyla temsil etmeyi sürdürmelerinden duyduğu memnuniyete değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tabii firma sayımızın nispi yüksekliğine rağmen uluslararası müteahhitlik gelirlerinden aldığımız payın henüz arzu ettiğimiz seviyede olmadığının da altını çizmek istiyorum. Ülkemizin potansiyeli, firmalarımızın gücü, insanımızın kabiliyetleri, toplamda yılda 420 milyar doları geçen bu büyük pastadan çok daha fazla pay alabilmemize uygundur" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen açıkladı! Hedef 75 milyar dolar oldu! 

Erdoğan, küresel krizin malzeme fiyatlarını yükseltmesinin ve işçilik maliyetlerini de artırmasının zorluklara neden olduğunu fakat pandemi sürecinde gelişmiş ülkelerin altyapılarının nasıl yetersiz ve eski olduğunun ortaya çıkmasını gelecek dönemde yapılacak devasa yatırımların habercisi şeklinde gördüğünü dile getirdi. 

Uluslararası altyapı yatırımlarında ulaştırma, konut ve enerji başlıklarının ilk sıralarda olmasının bu alanlardaki tecrübesi göz önünde bulundurulduğunda Türkiye için önemli bir avantaj olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye son 20 yılda karayolu, hava yolu ve demir yolu altyapısını büyük ölçüde yenilemiş, TOKİ projeleri ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla şehirlerinin çehresini değiştirmiştir, şehir hastaneleri gibi modellerle sağlık sistemini, ana sınıfından üniversiteye her seviyedeki atılımlarıyla eğitim öğretim sistemini güçlendirmiştir" açıklamasında bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen açıkladı! Hedef 75 milyar dolar oldu!

Uluslararası müteahhitlik hizmetlerinin büyüklüğünün 2030'lu yıllarda  750 milyar dolar seviyesine ulaşacağının tahmin edildiğinin altını çizen Erdoğan, "Ülkemizin bu büyük pastadan aldığı payı ilk etapta yüzde 10'a yani 75 milyar dolara çıkarmayı beraberce hedeflemeliyiz. Bu hedefi 2053 vizyonumuzda da en az yüzde 15 olarak belirlememiz gerektiğine inanıyorum" dedi ve son yarım asırda  dünyanın 131 farklı ülkesinde 460 milyar dolarlık proje sürdüren müteahhitler için Türkiye'nin geldiği seviyeye bakıldığında, bu hedefin gayet gerçekçi olduğundan şüphe duymadığını belirtti. 

Erdoğan, "Bu projelerin yüzde 90'ının son 20 yılda gerçekleştiğine de özellikle dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Dövizden istihdama, teknoloji transferinden makine parkının geliştirilmesine kadar pek çok alanda sayısız faydası olan uluslararası müteahhitlik hizmetlerini tüm imkanlarımızla desteklemeyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen açıkladı! Hedef 75 milyar dolar oldu!

Yurt dışı seyahatlerinde muhataplarla veya Türkiye'ye gelen konuklarla yaptıkları görüşmelerin gündemine müteahhitlerin orada bir meselesi varsa bunu mutlaka aldıklarını, sorunun çözümüne ilişkin gerekli iradeyi gösterdiklerini de belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ""Sizlerden de artık daha büyük ölçekli, daha büyük katma değerli projelerde gerekiyorsa girişim ortaklıkları kurarak yer almanızı bekliyoruz. Az önce de ifade edildi özellikle de işçilerin yurt dışındaki sorunlarıyla alakalı olarak bazı avukatlık firmalarının alavere dalavere yapmak suretiyle onların güya haklarını alıp iade edecekmiş gibi oradan kendilerine imkan tevlit etme gayretleri noktasında başta şu anda Cumhurbaşkanı Yardımcım Fuat Bey olmak üzere diğer bakan arkadaşlarıma da söylüyorum, hiç gecikmeden Meclis'in yeni döneminde yasal düzenlemeyse yasal düzenleme bunu yapmak suretiyle bu adımı atacağız" açıklamasında bulundu. 

Türk müteahhitleri iş başında! Ukrayna'nın yeniden inşasında görev almayı bekliyorlar!

Türk müteahhitler 2022'nin 6 ayında yurt dışında 132 proje üstlendi! İnşaat sektöründe son durum ne?

Türk müteahhitler 2003'ten bugüne 131 ülkede 458,4 milyar dolarlık is üstlendi!


Geri Dön