18 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan talimat verdi! Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi açıkladı: Ucuz et satışı resmen başladı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan talimat verdi! Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi açıkladı: Ucuz et satışı resmen başladı!

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yaptğı açıklamada, ramazan ayında gıda konusunun öne çıktığını belirterek, et ve Süt Kurumunun 18 satış mağazasında ve Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinin 150'sinde ucuz et satışı bugün itibarıyla başladığını söyledi.



Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalar yaptı. 

Yaptığı açıklamada ramazan ayında gıda konusunun ön plana çıktığını kaydeden Bakan Vahit Kirişçi, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında, dünyada tedarik zincirinin bozulduğunu ve emtia fiyatlarında anormal yükselişler olduğunu dile getirdi.

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen enerji fiyatlarındaki artışa da değinen Bakan Vakit Kirişci konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi: "Normal hayata dönerken Karadeniz'in kuzeyinde iki komşu ülke arasında savaş hali oluştu. Bu savaşın global etkisiyle yeniden herkes sarsıldı. Gerek Türkiye'nin gerekse dünya ülkelerinin tedariğindeki iki ülke savaş ortamında tedarikte ikinci kriz yaşanmış oldu. Türkiye kendi doğal varlıkları, tarımsal üretimle ilgili kapasitesi itibarıyla ve devlet olarak bu tür dönemlerde kriz yönetme kabiliyeti var. Bizim yerinde, zamanında, dozunda aldığımız tedbirlerimiz oldu. Bunlar sayesinde sorun yaşanmadı." 

Cumhurbaşkanı Erdoğan talimat verdi! Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi açıkladı: Ucuz et satışı resmen başladı!

Bakan Vahit Kirişci yaptığı açıklamada, son zamanlarda sık sık gündeme gelen Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle hububat başta olmak üzere yağlı tohumlarla ilgili dünya genelinde bazı sıkıntılar yaşandığını dile getirerek, 
ülkemizin bunu minimum etkilerle geçirmeye çalıştığını dile getirdi.

Yaptığı açıkalamalarda hiçbir dünya ülkesinin kendi kendine yeterli olmadığını dile getiren Bakan Kirişci, şunları kaydetti:  "Bizim de ABD'ye sattığımız tarımsal ürünler var, bu da ABD'nin kendi kendine yetmediği anlamına gelmez. Bu ülkenin üreticisini, ürettiği ürünleri de görmezden gelmeyelim. Biz hububatla ilgili özellikle, Türkiye buğday ithal ediyor ama ithal ettiği buğdayın önemli bir kısmıyla un, bulgur ve makarna için dahilde işleme dediğimiz bir özel uygulamadan kaynaklı olarak ithal edilip içerde katma değerli hale getirilip ihracı söz konusu oluyor. Bazı ürünlerde arz açığı var. Mısırda 1-2 milyon ton, ayçiçeğinde yüzde 40'a yakın bir arz açığı var. İthal ettiğimiz ürünleri ülkemizde üretelim diyecek olursak mevcut 23 milyon hektar tarımsal arazilerimize yaklaşık 4,5 milyon hektar arazi ilave etmemiz gerekir. Bu hemen olabilecek bir şey değil. Tarımsal girdileri etkin ve verimli kullanmamız gerekir. Türkiye üretmiyor değil. Türkiye sebzede dünyada 4. meyvede 6. sırada. 'Türkiye üretmiyor' demek bu ülkenin üreticisine haksızlık olur. Her şartta üreten bir çiftçi var."

- "Türkiye olarak stratejik ürünlere öncelik vermeliyiz"

Bakan Vahit Kirişci yaptığı açıklamada stratejik ürünlere öncelik verilmesi gerektiğine değinerek, "Ülke olarak, un, yağ ve şekerin hammaddesi olan ürünleri üretiyor olmamız gerekiyor. Burada hububata, baklagillere, yem bitkilerine, yağlı tohumlara ve şekere önem vermemiz gerekiyor. Bitkisel üretimin karşı tarafında olan hayvansal üretim var. Et süt, yumurta, bunlar için yeme ihtiyacımız var. Et, süt, yumurtanın hammaddesi olan ürünleri karşılıyor olacağız. Her yıl nüfusu 1 milyon artan bir ülkeyiz. 2002'de 65 milyon olan ülke nüfusu şu anda 85 milyon, 5 milyon mülteci var. "Biz açız" dediğini duydunuz mu? Onlar da bu ülkenin ürettiğini tüketiyor. Bu ülke 75-100 milyon turisti ağırlayacak durumda." dedi.

Yine son zamanlarda sık sık gündeme gelen ayçiçeği yağındaki fiyat artışı ile ilgili de önemli açıklamalar yapan Bakan Kirişçi tarımsal girdilerde fiyat artışları olduğunu dile getirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, milyonlarca kişinin merakla beklediği ucuz et satışı ile ilgili bir müjde verdi. İşte detaylar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön