26 / 04 / 2024

Çürük binaya deprem testini elle yapmışlar!

Çürük binaya deprem testini elle yapmışlar!

Çürük yapılara sağlam raporu veren çeteyle ilgili fezlekede müteahhit, laboratuvar ve yapı denetim şirketlerinin yıkılması kararlaştırılan, deprem testlerinden geçemeyen bir çok yapıya, sağlam raporu verdiği vurgulandı



İzmir merkez olmak üzere, Ankara, Manisa ve Sinopta eş zamanlı düzenlenen ve 24 kişinin gözaltına alındığı, çürük yapılara sağlam raporu veren çeteyle ilgili fezleke tamamlandı.

Fezlekede, müteahhit, laboratuvar ve yapı denetim şirketlerinin yıkılması kararlaştırılan, deprem testlerinden geçemeyen bir çok yapıya, sağlam raporu verdiği vurgulandı. Fezlekenin ekinde sanıklardan inşaat laboratuvarı çalışanı M.Z., deprem testlerini nasıl yaptıklarını anlattı. Mevzuata göre, pres makinelerinde yapılması gereken deprem testlerinin, kağıt üzerinde yapıldığını ifade eden M.Z., laboratuar sahibi ve patronu olan H.U.nun bazen inşaatların deprem testlerini elleri ile yaptığını söyledi. Yapı denetim şirketlerinde çok sayıda boş ancak imzalanmış, kaşe vurulmuş deprem raporu bulundu.

Raporlar üzerinde yapılan incelemelerde bazı imzaların, şirketlerde çalışan ve lise mezunu olan personele ait olduğunu belirledi. Denetim raporlarının altında imzası bulunan kişilerin, şirkette, numune alımı, evrak dağıtımı gibi işlerde çalıştığı belirlendi. Operasyonda ele geçirilen rüşvet ajandasında ise, çürük binalara verilen usulsüz raporlar ve bu raporların karşılığında alınan rüşvetlerle ilgili bilgiler de çıktı. Usulsüz raporların, sabun şifresi ile ajandaya kaydedildiği belirlendi. Söz konusu şifrenin sanıklar arasında usulsüz raporları belirlemek için kullanıldığı, bir anlamda çürükleri temizlemek anlamına geldiği belirtildi. İzmirde yıkılması kararlaştırılan çok katlı bir binaya, çetenin 15 bin liraya sağlam raporu verdiği de  belirlendi.

İnşaatta otokontrol sistemi getireceğiz

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, artık Türkiyenin ruhsat odaklı bir sistemden, yapıdan, denetim ağırlıklı bir sisteme doğru geçtiğini söyledi. Bayraktan, Ankarada soruları cevaplarken İnşaatların temelinden çatısına, hafriyatından kat mülkiyetinin kurulmasına kadar her safhasını adım adım denetleyeceğiz. Otokontrol sistemleri getireceğiz dedi.

TOKİ yapmaya başladı bile

 TOKİ  Vanı yeniden ne zaman inşa etmeye başlayacak sorusuna Bayraktar, TOKİ yapmaya başladı zaten. TOKİ Başkanı sık sık bölgede. Ekipleri orada. İnşaat yapılacak alanları tespit ediyor, zemin etütlerini yapıyor. İhaleleri yapmak için ön hazırlıkları bitirmiş vaziyette. TOKİnin orada geniş çaplı elemanları var. Bakanlığımız da yardım ediyor kendilerine. Devletin bütün kurumları orada yardımlaşma içerisinde devam ediyorlar diye yanıt verdi.

ZAMAN


Geri Dön