26 / 04 / 2024

Damga vergisinin yükümlüsü kimdir?

Damga vergisinin yükümlüsü kimdir?

Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, damga vergisinin yükümlüsü kimdir? Damga vergisini kim öder?



Damga vergisinin yükümlüsü kimdir?

Damga vergisi ilgili Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların düzenlenmesi halinde ödeniyor.  Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olarak karşımıza çıkıyor.


Damga vergisini doğuran olayın gerçekleşebilmesi için; 

a) Bir kağıdın varlığı, 

b) Kağıdın yazılıp imzalanarak veya imza yerine geçen işaret konularak düzenlenmiş olması, 

c) Düzenlenen kağıdın hukuki sonuç doğuracak şekilde ilgili yerlere ibraz edilmesi koşullarının birlikte gerçekleşmesi gerekiyor.


Sözleşmenin bir nüshadan fazla düzenlenmiş olması halinde her bir nüsha için ayrı ayrı aynı miktar ve nispette Damga Vergisi ödeniyor. Peki, damga vergisinin yükümlüsü kimdir?


Damga vergisinin yükümlüsü, Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtları imza edenlerdir. Kağıtta birden fazla imza bulunması durumunda imza sahiplerinin hepsi müteselsilen sorumludur. Resmi daire ile kişiler arasındaki işlemlerde, vergiyi kişiler öder. 


Kişiler arasında vergiden müstesna olanların bulunması, damga vergisinin noksan ödenmesini gerektirmez. Damga vergisinden muaf kuruluşlar ile kişilerin (1) sayılı tabloda yer alan işlemlere ilişkin düzenledikleri ve sadece bu kurumların imzasını taşıyan kağıtlara ait verginin tamamı kişiler tarafından ödenir, ancak bu kağıtlara ait verginin hiç ödenmemesi veya noksan ödenmesi halinde vergi ve cezanın tamamından kişilerle birlikte kurumlar müteselsilen sorumludur.



Damga vergisi oranları 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön