25 / 04 / 2024

Ev sahibi yükümlülükleri!

Ev sahibi yükümlülükleri!

Ev sahibi yükümlülükleri kapsamında kiraya verdiği gayrimenkulünü ne şekilde kiralıyorsa o şekle uygun kiracısına teslim etmesi gerektiği de yer alıyor. İşyeri olarak verdiyse işyerine uygun, konut olarak verdiyse de konuta uygun şekilde...




Ev sahibi yükümlülükleri!


Yeni Borçlar Kanunu ile ev sahibi yükümlülükleri şöyle düzenleniyor:


Ev sahibi, kiraya verdiği gayrimenkulünün kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanmak zorundadır. Buna göre, çatı onarımı ve dış cephe boyası gibi giderler, ev sahibi tarafından karşılanıyor. Gayrimenkulu kiralayan, mal sahibinden kiralanan yerle ilgili ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebiliyor. Bunu yapmakta ev sahibi yükümlülükleri arasında yer alıyor. Eğer bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, bu ayıbı mal sahibi adına gidertebiliyor ve bundan doğan alacağını kira bedelinden kesebiliyor. Ayıbın verilen sürede giderilmemesi durumunda ise kiracı kira sözleşmesini feshedebiliyor.


Kiracının yükümlülükleri!


Kira sözleşmesinin imzalanmasından sonra kiralanan yer herhangi bir nedenle el değiştirirse, yeni ev sahibi kira sözleşmesinin tarafı sayılıyor. Kiracı, aksine sözleşme veya  bir anlaşma olmazsa, kira bedelini ve gerekiyorsa ısıtma, aydınlatma ve su gibi yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödmekle yükümlü oluyor.


Gayrimenkulünü ayıpsız olarak kiraya veren ve ev sahibi yükümlülükleri çerçevesinde görevlerini yerine getiren ev sahipleri, konut ve çatılı iş yerlerinde, sadece kira bedelini değil, elektrik ve su gibi yan giderleri de ödemeyen kiracılara karşı, temerrüt sebebiyle tahliye davası açabiliyor.



Kat maliki aidat borcu!
Ev sahibi anahtarı teslim almazsa!
Ev sahibi kira sözleşmesi feshi!
Ev sahibi yüzde kaç zam yapabilir?
Ev sahibine ihtarname nasıl çekilir?




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön