25 / 04 / 2024

Ev sahibi kira sözleşmesi feshi!

Ev sahibi kira sözleşmesi feshi!

On yıllık uzama süresi sonunda, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin ev sahibi kira sözleşmesi feshi ni yapabiliyor...




Ev sahibi kira sözleşmesi feshi!


Yeni Borçlar Kanunu ile konut ve iş yeri kiralarında kiracı, süre bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunmadığı takdirde sözleşme aynı koşullarla bir yıl uzatılmış sayılıyor. Ancak on yıllık uzama süresi sonunda, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin ev sahibi kira sözleşmesi feshi ni yapabiliyor. Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı eşinin onayı olmadan kira sözleşmesini feshedemiyor.


Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanunda, ev sahibinin, kendisinin, eşinin ve çocuklarının konut ve iş yeri ihtiyacı ileri sürülerek tahliye davası açabileceği öngörüldüğü halde, yasaya göre, "kendisinin, eşinin, alt soyunun, üst soyunun ve kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişilerin gereksinimi sebebiyle kira sözleşmesinin dava yoluyla sona erdirebilmesine" olanak sağlanıyor. Böylece, kiraya verenler, üst soyunun (örneğin, babasının veya büyük babasının) ve alt soyunun (torunlar) konut veya iş yeri gereksinimini ileri sürerek tahliye davası açabilecekler. 


Gereksinim ileri sürülerek ev sahibi kira sözleşmesi feshi ile boşaltılan konut ve iş yerlerinin, 3 yıl süreyle eski kiracıdan başkasına kiralanamayacağına ilişkin mevcut düzenleme yasada da korunmakla birlikte, "yeniden kiralama yasağına" aykırı hareket eden kiraya verenler için öngörülen 6 aydan 1 yıla kadar hapis ve 3 yıllık kira bedeli tutarınca ağır para cezası uygulanıyor.



Mal sahibinin ölümü halinde kira kontratı!
Ev sahibi anahtarı teslim almazsa!
Ev sahibi tahliye!
Ev sahibi ve kiracı hakları 2013!





Geri Dön