20 / 04 / 2024

Danfoss binalarda tasarrufu yüzde 70'e çıkaracak!

Danfoss binalarda tasarrufu yüzde 70'e çıkaracak!

Isıtma, soğutma, havalandır­ma ile iklimlendirme alanında ürettiği ürünlerle mucit bir şirket olarak dikkat çeken DanimarkalI Danfoss Isıtma Çözümleri'de ge­liştirdiği ürünlerle binalarda yüzde 70'e varan oranda tasarruf imkanı sağlıyor..



Eneji giderleri artıkça, binalarda doğalgaza alternatif sistemler de yaygınlaşıyor. Isıtma, soğutma, havalandır­ma ile iklimlendirme alanında ürettiği ürünlerle mucit bir şirket olarak dikkat çeken DanimarkalI Danfoss Isıtma Çözümleri'de ge­liştirdiği ürünlerle binalarda yüzde 70'e varan oranda tasarruf imkanı sağlıyor. Şirket ayrıca Türkiye’de üretimi de gündemine aldı. Dün­yada 80 yıllık, Türkiye'de ise 50 yıl­lık bir geçmişi olan Danfoss'un bu­gün 5 kıtada 100'den fazla ülkede faaliyet gösterdiğini belirten Dan­foss Isıtma Çözümleri Türkiye Direktörü Yaşar Hüseyin Şan, "Son 3 yılda satışlarımızda 6 kata varan bir artış oldu. Danfoss ürünlerine olan talep nedeniyle Türkiye’de üretim yapmayı gündemimize al­dık. Yakın bir zamanda Türkiye'de üretimle de yer alabiliriz. Türki­ye'de yapılacak tesiste ısıtma, so­ğutma sektöründe daha önce Av­rupa'da üretilip Türkiye'ye sunulan ürün ve çözümleri sistemlerini bu­rada yapmayı düşünüyoruz" dedi. Ürünleri arasında yer alan termostatik radyatör vanalarının bu günlerde çok popüler olduğunu kaydeden Şan şunları söyledi: "Eneıji Performans Yönetmeliği'nin ısı pay ölçerlerle birlikte termostatik vanaların kullanılmasını sağlı­yor. Her odanın sıcaklığı istenilen seviyeye göre ayarlanabilmesini sağlayan bu ürünün tanesi yapı marketlerde 30 TL'ye satılıyor. 5 odalı bir ev için maliyeti kurulu- muyla birlikte 200TL’ye geliyor." Danfoss'da kazanın yaptığı işi yapan, enerji üreten sistemler ol­duğunu belirten Şan, bu ürünler içinde en dikkat çekenin ise ısı pompalan olduğunu söyledi. Isı pompalarının ısıtma, soğut­ma ve sıcak su elde etmede kulla­nıldığını aktaran Şan, bu ürünleri havadaki, topraktaki, sudaki enerjiyi kullanarak çalışabildiğini belirtti. Bundan dolayı, bu pompaların normal bir sisteme göre yüzde 70'e varan oranda enerji tasarrufu sağladığını kaydeden Şan, "İsveç ve Norveç’te çok yaygın kullanı lan bu sistemler villa, fabrika veya merkezi sistemlerinin kurulmasının zor olduğu, doğal gazın ulaşmadığı bölgelerde kullanılabilir. 140 dereceden fazla, kışın -20 den daha düşük sıcaklıklarda çalışabiliyorlar" dedi.


Statlar kar tutmayacak, maçlar artık iptal edilmeyecek


Yerden ısıtmanın yurtdışında statlarda da çok yaygın kullanılabileceğini dile getiren Şan, "Böylece saha da kışın kar temizlemeye gerek kalmayacak. Buzlanmadan dolayı futbolcu kaymayacak, kar yüzünden standın kapalı kalması söz konusu olmayacak. Her zaman yeşil kalabilecek. 100 bin Euro ile bir stada bu sistem kurulabiliyor. Ancak Türkiye'de buna geçen bir sisteme geçen yok" dedi.


Protokol yolu artık buz tutmayacak


Türkiye'de ise son 15 yıldır kul- dığını aktaran Şan, sistemin nli olabilmesi için enerji eldeedilecek kaynağın doğru seçilme­sinin önemli olduğunu belirtti. Danfoss'un Devi markasının ısıtma kabloları denilen çözümle­rin mucidi ve en büyük üreticisi ko­numunda olduğunu kaydeden Ya­şar Hüseyin Şan, ısıtma kablosu­nun elektrik enerjisini ısı enerjsine dönüştürdüğünü ifade ederek, "Bu kabloların binadaki döşemenin al­tına yerleştirilerek odanın istenilen sıcaklıkta kalmasını sağlıyor. 2003 yılından bu yana yapılarda binler­ce elektrikle döşemeden ısıtma sis­temi kurduk. Kazan olmadığı için, servis istemediği için özellikle yaz­lık evlerde ve hafta sonu evlerinde çok tercih edildi" dedi. Dış mekanda ısıtma kabloları­nın güvenlik çözümünde kullanıl­dığını aktaran Şan, böylece bina­ların çatılarında, merpenlerin­de kar ve buzdan kaynaklanacak risklerin ortadan kaldırdığını kay­detti. Şam, pek çok kamu binasında ve AVM'lerin önünde, Ankara'da ki yeni protokol yolunda viyadüklerin üzerinde bu sistemi kurduklarını söyledi. Türkiye'de sistemin ayrıca metrobüs hattının dönüş rampala­rında da kullanıldığını belirten Şan, geçen yıl yerden ısıtma siste­mini Türkmenistan-Aşkabat'ta 7 kilometrelik bir yolda kurdukları­nı burada başarıyla çalıştığını kay­detti. Şan, sık sık kazaların yaşa­dığı Bolu Tüneli'nde de yerden ısıt­manın kullanılması için görüştük­lerini anlattı.


Bir villa 5-6 bin euro ısı pompasına geçebilir


Yaptıkları tespitlerde ısı pompaları Türkiye'nin yüzde 80'inde en uygun kaynağın hava olduğunu dile en Şan, "Çünkü toprak ve su laklı olanlara göre Türkiye'de hava kaynağı ile kurulumu daha kolay. Bundan dolayı bu tür pmpaları Türkiye'ye getiriyoruz" konuştu. İlikle Ege Akdeniz'den ısı pompalarına fazla talep olduğunu kaydedenden Şan şöyle konuştu: "Geçen yıl sistemlerin kurulumunu yaptık. Verimli sonuçlar aldık. Sirkülasyon pompasını çalıştıran elektrik dışında girdisi yok. Doğaya da kirlilik anlamında hiçbir şey bırakmıyor. Bir ı için 5-6 bin euro gibi bir maliyetle kurulalabiliyor" Yaşar Hüseyin Şan, Turkcell'in baz istasyonlarının korunmasında da bu sistemlerinin anıldığını kaydetti.


Dış mekanda ısıtma kabloları­nın güvenlik çözümünde kullanıl­dığını aktaran Şan, böylece bina­ların çatılarında, merpenlerin­de kar ve buzdan kaynaklanacak risklerin ortadan kaldırdığını kay­detti.


Şam, pek çok kamu binasında ve AVM'lerin önünde, Ankara'da ki yeni protokol yolunda viyadüklerin üzerinde bu sistemi kurduklarını söyledi. Türkiye'de sistemin ayrıca metrobüs hattının dönüş rampala­rında da kullanıldığını belirten Şan, geçen yıl yerden ısıtma siste­mini Türkmenistan-Aşkabat'ta 7 kilometrelik bir yolda kurdukları­nı burada başarıyla çalıştığını kay­detti. Şan, sık sık kazaların yaşa­dığı Bolu Tüneli'nde de yerden ısıt­manın kullanılması için görüştük­lerini anlattı.


DÜNYA


Geri Dön