24 / 04 / 2024

Danıştay'dan Topkapı Sarayı'ndaki kayıp yapıların yeniden inşasına dur kararı! 

Danıştay'dan Topkapı Sarayı'ndaki kayıp yapıların yeniden inşasına dur kararı! 

Danıştay 6’ncı Dairesi, Fatih Belediyesi’nin Topkapı Sarayı, Gülhane Parkı ve saray bahçesini kapsayan Sur-u Sultani bölgesindeki kayıp yapıların tekrar inşa edilmesine ilişkin kararı bozdu. İşte Danıştay'ın o kararı...



Danıştay 6’ncı Dairesi, Fatih Belediyesi’nin Topkapı Sarayı, Gülhane Parkı ve saray bahçesini kapsayan Sur-u Sultani bölgesindeki kayıp yapıların tekrar inşa edilmesine ilişkin kararı bozdu. Danıştay 6’ncı Dairesi, kararda dava konusu alanda yeniden yapmanın temel kazısını da kapsayan nitelikli bir inşa faaliyeti gerektirdiğine dikkat çekti. Danıştay, İstanbul 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı gereğince “Bu alanda hiçbir şekilde yeni yapılaşmaya gidilemez” ifadelerini kullandı. 

Diken'den Canan Coşkun'un haberine göre; dava konusu alanın dünya mirası listesinde yer aldığına ve bu sebeple rekonstrüksiyon uygulamasına izin verilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekildi. Daire, söz konusu alana ilişkin Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından 7 Mart 2018 tarihli kararındaki ‘rekonstrüksiyon‘ ifadesinin hukuka uygun bulunmadığına vurgu yaparak kararı bozdu. 

Danıştay dan Topkapı Sarayı ndaki kayıp yapıların yeniden inşasına dur kararı! 

Dava konusu sahil bandı son haliyle bir şantiye alanı gibi görünüyor. Burada hali hazırda Topkapı Sarayı’nın ve surların restorasyonu devam ederken, hemen yanı başında da demiryolu raylarının Sirkeci’den sonraki kısmının sökülme işlemi yapılıyor. Bu alanda nostaljik tramvay hattı yapılması hedefleniyor. 

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, söz konusu işlemin iptali talebiyle dava açmıştı. Yargılama çerçevesinde İstanbul 11’inci İdare Mahkemesi, 15 Kasım 2018 tarihinde dava konusu işlemin hukuka uygun olduğuna vurgu yaparak, aleyhte bir karar aldı. Karara itirazda bulunuldu, fakat İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesi istinaf başvurusunu onaylamadı. Bunun ardından dosya Danıştay'a götürüldü. Danıştay’ın son kararının ardından yeniden bir karar verilmesi amacıyla dava dosyası yine dosya Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesi’ne yollanacak. 

Konut sektöründe kira krizi tam gaz! O şehirde kiralar ödenemiyor! 

Torunlar GYO 5. Levent Korupark ön talep topluyor! 744 konutluk yeni etap için düğmeye basıldı!

Bankalardan son dakika şoku! Ziraat, Vakıfbank, Akbank, Teb ve Garanti resmen tek tek açıkladı!


Geri Dön