25 / 04 / 2024

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması başvuruları başladı!

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması başvuruları başladı!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması başvuruları başladı.



Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun düzenlediği ve geleneksel hale gelen DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın 6.'sı için başvuru dönemi başladı. Üniversitelerin inşaat mühendisliği ve mimarlık bölümü öğrencilerinde deprem ve depreme dayanıklı bina bilincini artırmaya yönelik olarak başlatılan yarışmalar için başvurular 7 Ocak 2022 tarihine kadar kadar wwwcdaskbinatasarimicom adresinden yapılacak. Başvuruların tamamlandıktan sonra finale kalmaya hak kazanan takımları Teknik Danışma Kurulu belirleyecek.

Ülkemizde ilk defa gerçekleştirilen bu yarışmayı 6. yılında da sürdürmekten büyük sevinç duyduklarını kaydeden DASK Koordinatörü Erdal Turgut konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “DASK olarak ülkemizde deprem bilincinin oluşması için pek çok bilinçlendirme projesi yürütüyoruz. Geleceğin inşaat mühendisleri ve mimarlarına yönelik düzenlediğimiz Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması da bu projelerimiz içinde çok önemli bir yere sahip. Çünkü depremin risklerini yönetmenin en öncelikli yollarından birisi güvenli binalar ve biz bu yarışma sayesinde öğrencilerde farkındalık yaratmayı ve gençlerin mesleki gelişimlerine de katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Yarışmamızın bugüne kadar gördüğü ilgiden çok memnunuz. Pandemi döneminde önlemler kapsamında ara verdiğimiz yarışmayı öğrencilerimizin heyecanla beklediklerini biliyoruz ve yeniden bu heyecana ortaklık edeceğimiz için çok mutluyuz. Şimdiden tüm takımlara başarılar diliyoruz” diye konuştu.

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması başvuruları başladı!

Bu senenin projesi İstanbul Finans Merkezi’nde

Merakla beklenen DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması kapsamında bu sene takımlardan İstanbul Ataşehir'de İstanbul Finans Merkezi’nde bir iş merkezi binası projesini dizayn etmeleri bekleniyor. En az dört, en fazla 5 lisans öğrencisinden meydana gelen takımların üyelerinin büyük kısmının da inşaat mühendisliği bölümünde eğitim almaları gerekiyor. 

Üç kısımdan meydana gelen yarışmanın 1. kısmında yer alan takımlar, proje ön şartnamesine uygun şekilde yarışmaya başvuru yapacak. Merakla beklenen yarışmanın 2. kısmında finale kalan takımlar, açıklanacak teknik şartnameye uygun şekilde bina maketlerini dizayn edecek ve bina maketini yapacak. Merakla beklenen yarışmanın 3.  kısmında da takımların yaptıkları çok katlı bina maketleri yarışma final gününde "sarsma masası" üzerinde, üç farklı deprem etkisi altında test edilecek. Yarışmayı kazanan takım, maket binaların yarışma kapsamında gösterdiği deprem performansına göre belirlenmiş olacak.

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması başvuruları başladı!


Toplam 110 bin lira ödül verilecek

Gerçekleştirilen yarışmada 1. olan üniversitenin ilgili bölümüne laboratuvar teçhizatı temini için 50 bin lira tutarında para ödülü verilirken; Yarışmada 1. olan takım: 25 bin lira, 2. olan takım: 20 bin lira ve 3. olan takım 15 bin lira ödül kazanacak. Düzenlenen yarışmada takımlar ayrıca En İyi Deprem Performansı, En İyi İletişim Becerisi, En İyi Mimari, En İyi Sunum ile En İyi Yarışma Ruhu kategorilerinde de ödül alacak. Bir takım da Türk Reasürans Özel Ödülü’nü alacak.


Geri Dön