19 / 04 / 2024

DASK yapılmazsa ne olur?

DASK yapılmazsa ne olur?

DASK, deprem sonrasında maddi ve manevi zarara uğramış yapıların güvencesi için yapılıyor. DASK sigortası devlet tarafından zorunlu tutuluyor. Peki, DASK yapılmazsa ne olur?



DASK yapılmazsa ne olur?


Meskenlere yönelik olarak devlet tarafından yapılması zorunlu tutulan DASK, yıllık olarak düzenleniyor. DASK yaptırabilmek için gerekli belgelerin temin edilmesi ve sigorta priminin ödenmesi gerekiyor.


Deprem sigortası için ödenmesi gereken sigorta primleri, yüksek riskli bölgelerde daha çok, düşük riskli bölgelerde daha az olacak şekilde belirleniyor. Buna göre; 5 risk bölgesi ve 3 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 15 ayrı tarife fiyatı bulunuyor. 


Deprem risk bölgeleri ayrımında, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türkiye deprem bölgeleri haritası" esas alınıyor.


DASK, deprem sonrasında maddi ve manevi zarara uğramış yapıların güvencesi için yapılıyor. Zorunlu Deprem Sigortası olarak da bilinen DASK, Doğal Afet Sigortalar Kurumu'nun kısaltılmış hali oluyor. 


Çelik, betonarme karkas yapılar, çelik veya betonarme taşıyıcı karkas bulunan yapılar; Yığma kâgir yapılar, karkas olmayan ve taşıyıcı duvarları moloz taş, kesme taş, tuğla veya boşluklu, boşluksuz beton briket gibi malzemeden yapılan, döşeme, merpen ve tavanları beton veya betonarme olan yapılar; Diğer yapılar, belirtilen gruplara girmeyen kerpiç, ahşap gibi yapılar DASK kapsamına giriyor. Peki, DASK yapılmazsa cezası nedir?


DASK'ın yapılması devlet tarafından zorunlu hale getirildi. DASK'ı olmayan binalar için alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamıyor. DASK süresinin dolması halinde ise bu sigortanın tekrar yenilenmesi gerekiyor. DASK 1 yıl süre için geçerli sayılıyor.


DASK yaptırmak için ne gerekli?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön