25 / 04 / 2024

DASK'ın zorunlu deprem sigortasıyla ilgili yenilikçi uygulamaları dünyaya örnek oluyor!

DASK'ın zorunlu deprem sigortasıyla ilgili yenilikçi uygulamaları dünyaya örnek oluyor!

Marmara depreminden sonra uygulanmaya başlanan zorunlu deprem sigortası ve bu sigortayı sunan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), afet sigortalarını geliştirmek isteyen ülkeler için ilgi odağı olmaya devam ediyor...



Marmara depreminden sonra uygulanmaya başlanan zorunlu deprem sigortası ve bu sigortayı sunan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), afet sigortalarını geliştirmek isteyen ülkeler için ilgi odağı olmaya devam ediyor.


Depremlerin konutlarda neden olabileceği maddi zararları sigortacılık ilkeleri çerçevesinde teminat altına almak için 1999 Marmara depreminden sonra kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), zorunlu deprem sigortasıyla ilgili yenilikçi uygulamaları ve sağladığı başarılarıyla tüm dünyada örnek alınıyor. DASK, bugüne kadar aralarında Yunanistan, İtalya, Filipinler, Çin, İran, Güney Kore, Meksika, Makedonya, Arnavutluk, Endonezya, Romanya, Pakistan, Kuveyt, Yemen, Azerbaycan, Özbekistan ve Kazakistan’ın bulunduğu ülkelere zorunlu deprem sigortasını anlattı. Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar da afet sigortalarının geliştirilmesinde Türkiye’yi en iyi uygulama örnekleri arasında gösteriyor ve özellikle gelişmekte olan ülkelere bu deneyimden yararlanmalarını öneriyor. Kurumun uluslararası bilinirliğini ve itibarını değerlendiren DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, “DASK, afet sigortaları konusunda uluslararası alanda oldukça bilinen ve ilgi ile takip edilen bir kurum. Afet hasarlarının son 30 yılda tüm dünyada önemli bir artış gösterdiği düşünüldüğünde, başarılı bir uygulamaya ilgi duyulmasını olağan karşılamak gerekir. Doğal afetlerin yıkıcı etkilerine maruz kalan bazı ülkeler, kendi sistemlerini geliştirmek için zorunlu deprem sigortasındaki deneyimlerimizden yararlanmak istiyor. Biz de tecrübelerimizi severek paylaşıyoruz” dedi.


DASK LONDRA'DAKİ SİGORTA ZİRVESİNDE 


DASK, son olarak The Economist dergisinin düzenlediği Sigorta Zirvesi 2014’e davet edildi. Londra’da yapılan ve sigorta sektöründen 200’e yakın yönetici ve profesyonelin katıldığı toplantıda, DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, zorunlu deprem sigortası uygulamasını örnek vaka olarak anlattı. Yazıcı konuşmasında, zorunlu deprem sigortası örneği üzerinden, geniş kitlelere uygun fiyatlı afet sigortası sunmanın zorluklarına ve başarı için gerekli koşullara değindi, Türkiye’deki sigortalılık bilinci ve risk algısının artırılmasının önündeki bariyerleri ve bu bariyerlerin nasıl aşıldığına ilişkin tecrübelerini aktardı. 


Akşam Gazetesi 


Geri Dön