29 / 03 / 2024

Davut Çetin: Turizmde kayıp büyüyor!

Davut Çetin: Turizmde kayıp büyüyor!

Düşen ihracat ve turizm gelirine dolardaki artış da eklenince piyasada para akışı durdu. ATSO Başkanı Davut Çetin, "Ekonomide durgunluk devam edebilir" dedi.



Döviz kurlarındaki oynaklık birçok sektörü zor durumda bırakıyor. Ekonomide işlerin iyi gitmediğini vurgulayan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, "İhracat geriliyor, turizmde düşüşler yaşanıyor. 



Bu sorunlara son dönemde bir de seçimlerin yarattığı belirsizlik eklenmiş durumda. Dövizdeki dalgalanma ve belirsizlik yüzünden piyasada para dönmüyor. Dolayısıyla seçimlere ve hatta yeni hükümet kurulana kadar ekonomide durgunluk devam edebilir" dedi. 



Mart ayında KDV tahsilatının geçen yıla göre yüzde 2.5 düştüğünü belirten ATSO Başkanı, "Bu da tüketimin iyice kısıldığını gösteriyor. Bunun dışında, ihracatta düşüş oldu ve bazı sektörler olumsuz etkilendi, özel sektör yatırımlannda da durgunluk oldu" diye konuştu. 



TURİZMDE KAYIP BÜYÜYOR 

Davut Çetin, Antalya turizmindeki gerilemeye de dikkat çekti. Yılın ilk 3.5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre turizm gelirlerinin " yüzde 4 azaldığını aktâran Çetin, "Nisan ayı rakamlarına bakttgımızda günlük olarak -7, -9 gibi sayılar da görüyoruz. 3 aylık dönemde şirket kuruluşlannda, yatırım belgesi hacminde yüzde 40 a yakın düşüşler İnşaat maliyeti 3 ayda yüzde 2.4 zamlandı. 



Bina inşaatı maliyet endeksi, Ocak-Subat-Mart aylarını kapsayan 2015 yılı birinci çeyreğinde, toplamda bir önceki çeyreğe göre yüzde 2.4 yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 



Bina İnşaat Maliyet Endeksi verilerine göre, inşaat maliyetleri, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5.9 ve dört çeyrek ortalamalarına göre ise yüzde 9.3 arttı. 2015 yılı birinci çeyreğinde işçilik endeksi bir önceki çeyreğe göre yüzde 3.3, malzeme endeksi ise yüzde 2.1 arttı. Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre isçilik endeksi yüzde 9.3 ve malzeme endeksi yüzde 4.9 arttı. 



Meydan


Geri Dön