25 / 04 / 2024

Değer artış kazancı vergisi beyanında son 1 hafta!

Değer artış kazancı vergisi beyanında son 1 hafta!

Gayrimenkulünü satarak kazanç elde eden kimselerden vergi mükellefi olanların beyanında son 1 hafta kaldı..



Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde elde edilen kazanç, Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergilendiriliyor. Vergi gayrimenkulün iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde satılması halinde ödeniyor.

Geçtiğimiz sene yapılan satışlardan elde edilen kazançların vergisi bu sene ödeniyor. Değer artış kazancı vergisi için öncelikle beyanname veriliyor.

Değer artış kazancı vergisi beyanında son 1 hafta

1 Mart'ta başlayan vergi beyannameleri 26 Mart akşamına kadar vergi dairesine giderek ya da internet şubesinden verilebiliyor. Buna göre, henüz beyanname vermemiş olan mükelleflerin değer artış kazancı vergisi beyanında son 1 hafta kaldı. 

Senede iki eşit taksitte ödenebilen verginin ilk taksiti 1-31 Mart tarihleri arasında, ikinci taksiti ise 1-31 Temmuz tarihleri arasında ödeniyor.

Mevcut uygulamaya göre 5. yıldan sonra elden çıkarlan gayrimenkuller için değer artış kazancı vergisi ödenmiyor. Ancak vergide köklü değişiklikler yapılan yasa uygulaması ile ilgili çalışmalar da devam ediyor.

Yasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi halinde 5 yıl muafiyeti kaldırılacak. Yapılan her satıştan belli oranlarda vergi tahsil edilecek. Yeni uygulamanın detayları yasa yürürlüğe girdikten sonra belli olacak.


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön