27 / 04 / 2024

Değer artış kazancı vergisi son günü!

Değer artış kazancı vergisi son günü!

İktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan mallardan elde edilen gelir için vergi ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki, vergi ne zaman ödenir? İşte değer artış kazancı vergisi son günü..



Değer artış kazancı vergisi son günü!

Gelir Vergisi Kanununa göre iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan mallardan elde edilen gelir için vergi ödemesinin yapılması gerekiyor.


Vergilendirme için edinimin bir bedel karşılığında gerçekleşmiş olması gerekiiyor. Taşınmaz mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmiyor.


Bunun dışında, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendiriliyor.


Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor.


Değer artış kazancı vergisi son günü..

Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan ediliyor.


Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor. Buna göre, 2015 yılı gelir vergisi ödemeleri için ikinci taksit dönemi devam ediyor.


Değer artış kazancı istisna tutarı 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön