26 / 04 / 2024

Değerli Konut Vergisi nedir, itiraz edilebilir mi?

Değerli Konut Vergisi nedir, itiraz edilebilir mi?

Değerli Konut Vergisi nedir? Değerli Konut Vergisi'ne itiraz edilebilir mi? İşte merak edilen soruların yanıtları...



Posta gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında Değerli Konut Vergisi'ni kaleme aldı. Peki Değerli Konut Vergisi nedir?

Bugünlerde “Dairelerimize yüklenen yeni vergi neyin nesidir?” diye çok sayıda mektup alıyorum. Bu vergi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na eklenen maddeler ile getirildi ve hemen uygulanmaya başlanıldı. Konu detaylı ama bugün için yasanın metninin bir kısmını (42, 43 ve 44’üncü maddeleri) vereyim, detayı başka gün.

★ ★ ★ ★ ★

Türkiye sınırları içinde bulunan mesken nitelikli taşınmazlardan bina vergi değeri veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce belirlenen değeri 5 milyon Türk Lirası ve üzerinde olanlar değerli konut vergisine tabidir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce ilgili mevzuat kapsamında yapılan veya yaptırılan değerleme sonucunda belirlenen ve değeri 5 milyon lirayı aşan (bu tutar dahil) mesken nitelikli taşınmazlar, ilgilileri tarafından ulaşılabilecek şekilde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde ilan edilir ve ilgilisine ayrıca tebliğ edilir.

★ ★ ★ ★ ★

Tebliğ tarihinden itibaren 15’inci günün sonuna kadar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne itiraz edilmeyen mesken nitelikli taşınmaz değeri kesinleşir. Süresinde yapılan itirazlar, 15 gün içinde değerlendirilerek sonuçlandırılır ve kesinleşen değer, aynı usulle ilan ve ilgilisine tebliğ edilir.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün belirlediği bir değerin bulunmaması durumunda, bina vergi değeri esas alınarak vergilendirme işlemleri yapılır. Bina vergi değeri, 29’uncu maddeye göre belirlenen vergi değeridir.

★ ★ ★ ★ ★

Değerli konut vergisine tabi mesken nitelikli taşınmazlardan değeri 5 milyon lira ile 7 milyon 500 bin lira arasında olanlar binde 3, 7 milyon 500 bin 1 lira ile 10 milyon lira arasında olanlar binde 6, 10 milyonu lirayı aşanlar binde 10 oranında vergilendirilir. Paylı mülkiyette ve elbirliği mülkiyette, matrahın hesabında mesken nitelikli taşınmazın toplam değeri esas alınır.

42’nci maddede yer alan tutar, ikinci fıkrada yer alan vergi oranlarına esas mesken nitelikli taşınmaz değerlerinin alt ve üst sınırları ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce belirlenen ve 42’nci maddede yer alan tutarı aşan (bu tutar dahil) mesken nitelikli taşınmazların değeri her yıl yeniden değerleme oranında artırılır. Bu şekilde hesaplanan tutarların 10 bin liraya kadar olan kesirleri dikkate alınmaz.


Geri Dön