25 / 04 / 2024

Dekorasyonda yeni trend bitkiler!

Dekorasyonda yeni trend bitkiler!

Mobilyada, dekorasyonda var olan trendler gibi iç mekan bitkilerinde de bir trend olduğunu biliyor muydunuz? Evinize yeşilin her tonunu dahil edin. Bunu da ilginç yapraklarıyla görenleri şaşırtacak bitkilerle yapabilirsiniz...



Mobilyada, dekorasyonda var olan trendler gibi iç mekan bitkilerinde de bir trend olduğunu biliyor muydunuz? Ben de yeni öğrendim. Bir süredir devetabanı arıyorum. 70'li yıllarda hemen herkesin evinde olan bu dev yapraklı dekoratif bitki 80'lerin ortalarına doğru tüm evlerden hızla uzaklaştı. Muhtemelen tüm evlerde aynı şey gerçekleşti. 70'lerde normal bir ev bitkisi boyutundayken devetabanı yıllar içinde Latince adı gibi (Monstera Deliciosa) canavarlaşıp büyüdü, dallanıp budaklandı ve eve sığamaz hale geldi ve evin dışına atıldı. Devetabanı, tropik bir bitki, burada iç mekan bitkisi olarak geçiyor ve İstanbul şartlarında dışarıda var olması mümkün değil. Bu yüzden de evden atıldıklarında yaşayamadı o devetabanları. Soyu da tükendi herhalde ki şimdi hiçbir çiçekçide, botanik bahçesinde, fidanlıkta yok! Sorduğumda modasının geçtiğini söylüyorlar. Bu da bana çok komik geldi. Dilimli yaprakları yastık deseni olarak, kase olarak bile pek çok yerde karşımıza çıkan bu şahane bitkinin moda olmasını beklemek nasıl bir bakış açısıdır? Yeşilin her tonunu eve dahil etmek, özellikle de bakımı kolay iç mekan bitkileriyle eve hareket ve canlılık katmak çok önemli. Dokularıyla, yapraklarının şekliyle ve genel yapısıyla beklenmedik bir görüntü oluşturan, hatta görenlerin ne olduğunu sormalarına sebep olacak tipte bitkiler seçerek özgün tarzınızı ortaya koyabilirsiniz.


SUKULENT VE KAKTÜSLER

Sukulentler, bünyesinde barındırdığı su sayesinde hemen hemen hiç suya ihtiyaç duymayan, ihtiyaç olduğunda havadaki nemden bile faydalanabilen; hatta fazla su verilmesi durumunda çürüyebilen bitkiler. Bu yüzden de çiçeklerinizle fazla ilgilenememekten yakınıyorsanız sizin için ideal. Ama tabii evinizin çok iyi güneş alıyor olması şart. Açık bir balkonunuz varsa daha da güzel ama dikkat! Sukulentler, bünyelerindeki su yüzünden kışın donuyor. Onları mutlaka içeri almalısınız. Kaktüsler için böyle bir risk bulunmuyor. -40 dereceye kadar hiçbir şeye ihtiyaç duymadan yaşayıp giden bu çöl bitkileri aşırı sıcağa da dayanıklı. Büyük boyları pahalı olabiliyor ama ne kadar dayanıklı olduklarını göz önünde bulundurursanız bu parayı rahatlıkla verebilirsiniz. Evinize dinamizm katacakbu kaktüslere evladiyelik mobilya gibi de bakabilirsiniz.


TREND

Saksıya yeni boyut

Pirinç, eskitme ve bakır Wired saksı standları, bitkilerinize yeni bir dokunuş getirmeye hazır. www.parlaqmimarlik.com


YENİLİK

Kitapları destekleyin

Özel tasarım ve el yapımı ürünler bulabileceğiniz online alışveriş platformu marifetbizde.com, kitaplıklara da esprili yaklaşımlar sunuyor.




Yasemin AVCI/Sabah


Geri Dön