25 / 04 / 2024

Demir çelik ürünlerindeki vergi artışından üreticiler memnun!

Demir çelik ürünlerindeki vergi artışından üreticiler memnun!

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, inşaat çeliği ürünlerinin ithalatında vergi artışı yapılmasından memnun olduklarını ifade etti. Yayan, önlemlerin etkisiyle otomotiv, beyaz eşya ve inşaat gibi sektörlerde çelik tüketiminin arttığını belirtti...



Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, Cumhurbaşkanı Kararı ile demir çelik ürünlerinin ithalatında vergi artışına gidilmesinden memnun olduklarını ifade etti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Yayan, "Alınan karar, katma değerin Türkiye'de kalması ve yurt içi istihdamın korunması konusunda hassasiyet içinde olduğunu göstermesi açısından önemli. Alınan kararı memnuniyetle karşılıyoruz." diye konuştu.

Resmi Gazete'nin 18 Nisan tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile bazı demir çelik ürünlerinde uygulanan gümrük vergisi oranları 3 ay geçerli olmak üzere artırılmıştı.

Yayan, alınan kararı ve Türkiye'de çelik üretim ve tüketiminin düşüş sebeplerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Önce ABD'nin çelik sektörüne uygulanan vergileri artırdığını, sonra Türk üreticilerin yöneldiği Avrupa Birliği'nin (AB) de koruma tedbiri aldığını hatırlatan Yayan, bu tedbirler sonucu iki bölgeye de çelik ihracatının zorlaştığını belirtti. 

Yayan, bu olumsuzlukların Haziran 2019'dan itibaren Türkiye'de alınan ekonomik istikrar önlemleriyle düzelme eğilimine girdiğini dile getirdi. 

Önlemlerin etkisiyle otomotiv, beyaz eşya ve inşaat gibi sektörlerde çelik tüketiminin arttığını belirten Yayan, ancak tüketimdeki artışın çelik üretimine yansımadığını belirtti. 

"AB'nin uyguladığı kotayı kaldırmasını bekliyoruz"

Yayan, Türkiye'nin çelik sektörünü her yıl yüzde 6-7 büyüten bir ülke iken, üst üste 2 yıl çelik üretiminde gerileme yaşandığına dikkat çekti. 

Bu durumun istihdamı ve katma değeri de olumsuz etkilediğini belirten Yayan, tüm bunları dikkate alan Ticaret Bakanlığının önlemler aldığını ifade etti. 

Avrupa Çelik Üreticileri Federasyonunun mevcut kotaların yüzde 25 seviyesine düşürülmesini talep ettiğini dile getiren Yayan, örneğin inşaat demirinde bir yıllık kotanın bir haftada bittiğine dikkat çekti. 

Yayan, AB'nin uyguladığı tedbirler düşünüldüğünde, Türkiye'nin tedbirlerinin yetmeyebileceğini, dahilde işleme rejimi ve AB ile ilişkiler doğrultusunda ilave tedbirler alınmasına da ihtiyaç duyduklarına dikkat çekerek, "Alınan karar, Ticaret Bakanlığının gelişmeleri yakından takip ettiğini, katma değerin Türkiye'de kalması ve yurt içi istihdamın korunması konusunda hassasiyet içinde olduğunu göstermesi açısından önemli. Alınan kararı memnuniyetle karşılıyoruz" şeklinde konuştu.

Karar 18 Nisan'da alınmıştı

Bazı demir çelik ürünlerine uygulanan gümrük vergilerinin oranlarının 3 ay süreyle artırılmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Kararı, 18 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe alındı.

Kararla, slab ve kütük, yassı hadde mamulleri, alaşımlı ürünler, profiller ve paslanmaz sac gibi demir çelik ürünlerinde uygulanan gümrük vergilerinin oranları, 15 Temmuz 2020'ye kadar uygulanmak üzere 5 puan yükseltildi. 

Sıcak haddelenmiş sacdan soğuk haddelenmiş sac ve sıcak haddelenmiş sacdan dikişli boru üreten tesisler ile beyaz eşya üreticilerinin doğrudan ithalatında bu artış 2 puan olarak yürürlüğe koyuldu.

Kararla Türkiye'deki demir çelik sanayisinde üretim ve istihdamın korunması amaçlanıyor.

Bazı demir çelik ürünlerinin ithalatına geçici vergi!


Geri Dön