18 / 04 / 2024

Demir İnşaat Anadolu'da kentsel dönüşüme açılıyor!

Demir İnşaat Anadolu'da kentsel dönüşüme açılıyor!

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, Anadolu'da kentsel dönüşüm projelerine ağırlık vereceklerini açıkladı.



Markalı konut ya da daha genel anlamıyla, gayrimenkul firmalarının, bugüne kadar İstanbul dışında çok önemli etkinlikleri olmadı.Bazı istisnaları bunun dışında bıraktığımızı hemen belirtelim. Örneğin  Ankara  ve Bursa’da önemli projeler yapan marka olmuş inşaat firmaları da bulunuyor.Marka olmuş firmaların projelerinden nasibini alamayan kentlerden biri de  İzmir  oldu. Belki de bu yüzden İzmir kendi markalarını çıkarmaya başladı.


Artık bütün Türkiye’nin bildiği, adı İzmir ile anılan Folkart böyle ortaya çıktı. İzmirli, Folkart projelerini yakından takip ediyor.Bu arada, onlarca markalı konut projesinin yer aldığı GYODER kampanyası içinde İzmir’den sadece Kavuklar’ın Point Bornova projesinin yer alması da söylemek istediklerimizi net bir şekilde anlatıyor.Ama önümüzdeki dönemde İzmir marka olmuş şirketlerin kapsama alanına girecek. Öyle görünüyor. Bunun ilk işaretlerini alıyoruz. Adı Ege ile başlayan bir firmamızın bu konuda uzun süredir çalışmalar yaptığını biliyoruz.Sektörün marka olmuş başka firmalarının da araştırmalarını, gayrimenkul geliştirme çalışmalarını İzmir’e yönlendirdiklerini duyuyoruz.Ama bu konuda ilk somut adımı, sektörde birçok ilke imza atmış olan Demir İnşaat yapıyor. Hamit Demir önderliğinde 32 yıldır sektörde İstanbul ağırlıklı çalışan Demir İnşaat, şimdilerde düğmeye bastı ve İzmir’de iki projeye birden başladı.


Başladı "diyoruz biz çalışmaların başladığını biliyoruz. İnşaat için de bu yıl bitmeden düğmeye basılacağını öğrenmiş bulunuyoruz.İzmir’de iki projeyi birden başlatan Demir İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, sektörün sevilen isimlerden biri…Sektörü 1984 yılında sıfırdan adım atmış bir isim… Güven olmazsa olmaz… Bugüne kadar makette ne gösterilmişse onu yapmakla övünen ve bu konuda çalışma prensiplerini şu sözlerle ifade eden bir bir işadamı"Bizden gayrimenkul satın alan yatırımcıların yüzlerindeki gülümsemeyi, yatırımları her geçen gün değerlenirken duydukları memnuniyeti, her şeyden önce evlerinde huzur ve güven içinde yaşadıklarını görmek bizim için tüm kazanımlarımızın ötesinde bir değer... Bununla gurur duyuyoruz. Çünkü Demir İnşaat'tan gayrimenkul alan her yatırımcı, Demir İnşaat ailesinin yeni üyesi oluyor."


Biraz önce ifade ettik. İzmir’e markalı konut olarak geliş, bir ilke imza atmak anlamına geliyor ama Hamit Demir bu güne kadar çok sayıda" ilk" gerçekleştirdi. Daha bu yılın başında İran’a ilk giden ve orada projelerini tanıtan inşaat şirketi oldu. Ukrayna’da Türk Şehri’nin kuruluşuna imza attı. Berlin’de Almanları şaşırtan karlılıkta inşaat projesi gerçekleştirdi.Yani yurtdışında kendini göstermiş bir işadamı… Bugüne kadar İstanbul’da Narçiceği, Ayışığı gibi çok sayıda projeyi bitirdi.  Son olarak çok ses getiren Demir Romance projesiyle, uzun yıllar çok sayıda projeye imza attığı Beylikdüzü’nde ses getirdi.Şimdilerde, yine İstanbul’da Demir La Vida projesine başladı ve satışı büyük ölçüde gerçekleştirdi.


Bu yıl kentsel dönüşümde önemli projelere imza atmak istiyor. Levent’te bu konuda çalışmalar yapıyor. Göktürk’de 2300 konutluk bir proje için kazmayı vurdu.Yabancı ortağıyla birlikte yaptığı Yalova Projesi önümüzdeki dönemde çok ses getirecek gibi görünüyor. Çünkü proje, Yalova’nın AVM, otel ve rezidansı içinde barındıran ilk projesi olacak. Ve Yalova’dan İzmir’e geçti Demir İnşaat…  İzmir projelerinden biri dönüşüm olacak. Diğeri İzmir’in son dönemde büyük gelişme gösteren ilçesi Gaziemir’de yapılacak. Bilindiği gibi Gaziemir Adnan Menderes Havalimanı’nın içinde bulunduğu ilçe…


5 katlı 20 blok yaklaşık 500 konut halinde yükselecek proje, havaalanına çok yakın ve bu yıl içinde başlanıp iki yıl içinde bitirilecek.Projede, 1 oda 1 salon, 2 oda 1 salon, 3 oda 1 salon ve 4 oda 1 salon konut tipleri bulunuyor.Projede, konutların yanı sıra ticari alanlar da yer alacak.


Diğer İzmir projesi Bayraklı da olacak… Denize sıfır projenin, bölgede önemli bir dönüşüme imza atması bekleniyor. Bu projeyle  ilgili de son noktaya geldiği belirtiliyor. İzmir’de ve diğer yerlerdeki projelere bugünkü ortamda hangi gelişmeler etkileyecek.? Sektörde ne gibi gelişmeler olacak ? Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir ile yaptığımız görüşmede onları da konuştuk. İşte başlıklarla verdiği yanıtlar:


- " Konut kredisi faizini önce kamu bankaları indirdi. Özel bankalar da peşinden geldi.  Yüzde 1’in altına inmesi iyi bir şey. Önümüzdeki yıla kadar faizlerin daha da aşağı ineceğini düşünüyorum.

- Şu bilmeliyiz hepimiz aynı gemideyiz. Bankalar da bunu fark etti.

- Bu faizlerle markalı konuttan zarar ettim diyen varsa gelsin ben parasını vereceğim. Bu faizler çok düşük.

- Mutlaka daire alacağınız firmanın geçmişine bakın. Sitelerine gidin bakın. Kiralık, satılık yazısı çoksa almayın.

- Biz son projemiz Beylikdüzü'ndeki Demir Romance erken teslim yaptık. Yeni projemiz Büyükçekmece'deki Demir La Vida da erken teslim hedefliyoruz."


"Kentsel dönüşümde hızlanmalıyız"

"Kentsel dönüşüm ile ilgili yasa var ama bu yasa tam istendiği gibi işlemiyor. Biz Gültepe’de Kanyon’un arkasında tam bir sene uğraştık. Emek sarf ettik, para harcadık. Orada ofis açtık aylarca çalıştık. Yüzde 83’e geldik ama yüzde 17’yi aşamadık. Fikirtepe’de bugüne kadar bir kişi yüzünden beklendi. Devletin şunu demesi gerekiyor: Sen üçte ikisini tamamladın mı, üçte birini de kamulaştırın ben parasını ödeyeyim. Veya desin ki ben bunları alıyorum sen benimle ortak olacaksın. Bunlar yapılamıyor. Ada çapında kentsel dönüşüm yapılamadığı için bireysel yapılanmalar oluyor. Bireysel yapılanmalar da risk içeriyor. Levent’te 32 dairelik proje aldım. Kentsel dönüşümü yapamadığım için bitiremiyorum. 32 dairenin altına 14 arabalık otopark sığıyor, geri kalanı sokakta."


Gözlem


Geri Dön