19 / 04 / 2024

Demokrasi ve Kalkınma Müzesi yarın açılıyor!

Demokrasi ve Kalkınma Müzesi yarın açılıyor!

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ’ in adına Isparta ’ nın İslâmköy ’ ünde kurulan Demokrasi ve Kalkınma Müzesi ile Külliyesi, yarın düzenlenecek törenle kapılarını ziyaretçilerine açacak...




9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in adına Isparta’nın İslâmköy’ünde kurulan Demokrasi ve Kalkınma Müzesi ile Külliyesi, yarın düzenlenecek törenle kapılarını ziyaretçilerine açacak. Selçuklu ve Osmanlı mimarisi tarzında kubbeli olarak inşa edilen müze, bin 500 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Süleyman Demirel Külliyesi’nin içinde yer alan müzede özellikle Cumhuriyet tarihinin son 50 yıllık dönemine ait demokrasi ve kalkınma dönüşümünün belge, bilgi ve fotoğrafları sergileniyor. 


Dünün fakir köylüsü

Müzede “Parasız Yatılı” okuyan bir köy çocuğunun cumhurbaşkanlığına kadar yükselişi anlatılıyor. Süleyman Demirel, kendi adını taşıyan müze hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu Müze; bir şahsın, hayatı boyunca kullandığı, bu arada kendisine hediye edilen objelerin toplanarak teşhir edildiği bir müze değil. Bu Müze, Türk demokrasisi ile birlikte büyüyen ve gelişen bir çocuğun, Cumhuriyet’in imkân ve faziletinden faydalanarak, ülkenin kalkınması için sarf ettiği çabanın sergilendiği bir müzedir. Müzede, kerpiç bir köy evinden, devletin en onurlu görevi olan cumhurbaşkanlığı makamına çıkan çocuğun hayatı sergileniyor.” Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nin kuruluşunu gerçekleştiren Şevket Demirel ise, “Ağabeyim Süleyman Demirel’in hizmet alanı, dünün fakir Anadolusudur. Bu köy müzesinde, dün ile bugünün mukayesesini yaptırıp, demokrasinin kıymetini anlatmak istedik. Çünkü, bu büyük dönüşüm, ülkede cumhuriyet ve demokrasi sayesinde oldu. Kısacası, bu müzede dünün fakir Anadolusu ile bugünün kalkınan Türkiye’sinin mukayesesi var” dedi. 


Yeniçağ 


Geri Dön