19 / 04 / 2024

Demre'deki tarihi eserlerin restorasyonu tamamlandı!

Demre'deki tarihi eserlerin restorasyonu tamamlandı!

Myra Antik Kenti’ndeki 12. yüzyıldan kalma bir Bizans Kilisesi ile Andriake Liman Kenti’ndeki liman tesisleri ve atölyelerin, bu ayın başında başlayan restorasyonu tamamlandı



AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bu yılki kazılarda ortaya çıkarılan, Antalya Demre'de bulunan Myra Antik Kenti’ndeki 12. yüzyıldan kalma bir Bizans Kilisesi ile Andriake Liman Kenti’ndeki liman tesisleri ve atölyelerin, bu ayın başında başlayan restorasyonu tamamlandı. Bizans Kilisesi’nde mimari sağlamlaştırma çalışması yapıldı. Çevre koruma duvarı, çatısı, su kanalı tamamlandı. Kilisenin hem çevre hem de doğal etkilere karşı korunaklı kalabilmesi için önlemler alındı. Kilisenin gelecek yıl turizme açılması bekleniyor.

Andriake Liman Kenti’nde de liman tesislerinin Rıhtım Caddesi’ne bakan öndeki varaklı grubunda ayağa kaldırma çalışması tamamlandı. Çalışmada, bazı eksik ayaklar, yeni taşlardan kesildi. Diğer taş bloklarda sağlamlaştırma ve onarım çalışması yapılarak orijinal konumlarına yerleştirildi. Bu bölümdeki tüm yapılar orijinal hale getirildi. Boya üretim atölyeleri sağlamlaştırılarak korunaklı hale getirildi.

Myra-Andriake kazıları başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik, restorasyon çalışmalarının bir ay sürdüğünü belirterek, şu bilgileri verdi:
"Bu yıl restorasyonu zorunlu iki yapımız vardı. Birincisi kilise yapısı. Oradaki restorasyon çalışmaları neredeyse tamamlandı. Andriake Liman Tesisleri’nde ortaya çıkardığımız orijinal liman yapısının ön kısmındaki bölümü restore ediyoruz. Altı ayak üzerinde duran üçlü düzenlemenin tamamında, aslına uygun çalışma yaptık. Birkaç gün sonra da bu sezonu kapatmak üzere, buradaki restorasyonu tamamlamış ve sağlam bir şekilde geleceğe aktarma işini de görmüş olacağız."
AA


Geri Dön