24 / 04 / 2024

Denizli'deki toplu konut projeleriyle ilgili 13 soru TBMM'de!

Denizli'deki toplu konut projeleriyle ilgili 13 soru TBMM'de!

Denizli'deki toplu konut projeleri TBMM gündemine taşındı. CHP'li Karaca, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Denizli'deki toplu konut projelerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Karaca, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Karaca, ''2015 yılında dönemin Ekonomi Bakanı Denizli eski Belediye Başkam Nihat Zeybekci tarafından, seçim öncesinde Denizli merkezde 25.000 konut yapılacağı açıklamaları kamuoyunda tartışılmıştır. 250 TL taksitle 25 bin konut projesi ile ilgili seçim öncesinde vatandaşlara mesaj atılıp talep toplama çalışmaları yürütülürken, Denizli Açıkhava reklamlarında AK Parti logolu konut afişlerinde müracatm belediyelere yapılacağı duyurulan yer almıştır. Denizli Büyükşehir ve merkez ilçe belediyeleri tarafından seçim öncesi siyasi yatırım olarak gündeme gelen konut projesi seçim sonrasında hayata geçirilmemiş, seçim vaadi olarak kalmıştır. Projeyle ilgili olarak “TOKİ’den daha ucuza yapacağız. 2005’ten beri çalışmalarımız sürüyor, konut alanları hazır” ifadelerini kullanan dönemin Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin açıklamalarının yanısıra belediyeler konut vaadini AK Parti seçim propagandasına dönüştürmüş, hayata geçmeyen konut projesiyle Denizli halkının kandırıldığı tartışmaları kent gündeminde yer almıştır. 31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesinde ise Denizli’de Merkezefendi Kayaköy mevkinde yapılacağı açıklanan toplu konut projesi için Denizli balkırım “konut vaadiyle” oy kullanma davranışına etki edildiği ve Denizli’deki vatandaşların benzer bir kandırmacayla karşılaşmaması için projenin detaylarının açıklanması önem taşımaktadır.'' diye konuştu. 

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca'nın soruları:
1-  TOKİ  tarafından Denizli’de 2015 yılında projelendirilmiş toplu konut projeleri nelerdir? Bu projeler merkez ve hangi ilçelerde hangi mevkiide, kaç metrekarelik alanda planlanmıştır?

2- 2015 yılında Denizli'de ''25 bin konut projesi'' olarak duyurulan proje, TOKİ tarafından başlatılmış, sürdürülmüş veya sonuçlandırılmış mıdır?    

3- 2015 yılında, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Pamukkale ve Merkezefendi Belediyeleri ile işbirliği içinde planlanan toplu konut projesi mevcut mudur? Planlandı ise belediyelere yer tahsisi yapılmış mıdır?

4- TOKİ ile Denizli Belediyeleri arasında toplu konuta yönelik olarak 2015 yılında imzalanmış protokol ya da resmi işlem var mıdır?

5- 2015 / 2016 / 2017 / 2018 yıllarında ve 2019 Şubat ayı itibariyle Denizli’den TOKİ’ye konut için başvuru yapan kişi sayısı kaçtır?

6- 2015 / 2016 / 2017 / 2018 yıllarında ve 2019 Şubat ayı itibariyle TÖKİ tarafından Denizli’de konutları teslim edilen kişi sayısı kaçtır?

7- 2015/2016/ 2017/2018/2019 Şubat ayı itibariyle, konut projeleri için başvuru yapan kaç engelli, kaç şehit yakını ve kaç gazi vardır? Kaçma konut teslimi gerçekleştirilmiştir?

8- 2015 yılında “Denizli’de 25 bin konut” olarak duyurulan ancak hayata geçirilmeyen toplu konut projesi için halktan toplanan talep, talep için alman toplam ücret ve geri iade edilen ücret ne olmuştur?

9- 2019 yılında Denizli Valiliği web sayfasında da duyurusu yapıldığı üzere Kayaköy toplu konut projesinin 31 Mart yerel seçimleri öncesinde duyurulmasının özel bir sebebi var mıdır?

10- Son başvuru tarihinin 22 Mart 2019 - seçimden bir hafta önce- olarak belirlenmesinin vatandaşların oy tercihlerini AK Parti lehine etkileme amaçlı olduğunu düşünüyor musunuz?

11- Konut projesinin yapılacağı belirtilen Kayaköy Mahallesi’nde proje için ayrılan alan ne kadardır? Projenin ön fizibilite çalışması kim tarafından, hangi tarihlerde yapılmıştır? Proje için ayrılan bütçe ne kadardır?

12- Başvuru bedeli olarak belirlenen 1000 TL - 2000 TL ödemeleri yapan vatandaşlara “ev Vaadi” seçim öncesinde verilirken “konut alma hakkı” ve “kura” larrn 31 Mart yerel seçimi sonrasına bırakılmasının sebebi nedir?

13- Denizli’de 3000’i aşkın müteahhitin kriz nedeniyle batma noktasına geldiği kamuoyu gündemindeyken, Denizli’de konut açığı olduğu yönünde elinizde veri, istatistik, teknik bilgi ve raporlama var mıdır? Varsa kamuoyuna açıklamayı düşünüyor musunuz?


 


Geri Dön