29 / 03 / 2024

Densa, ikinci yatırım alanı olarak gayrimenkulü seçti!

Densa, ikinci yatırım alanı olarak gayrimenkulü seçti!

Denizcilik sektöründe 1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan Densa, yeni yatırım alanı olarak gayrimenkulü seçti. Sektöre ilk adımı Avrupa'dan attıklarını söyleyen Hacı Sabancı, "Bu bizim için daha bir başlangıç" dedi...



Denizcilik sektöründe 1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan Densa, yeni yatırım alanı olarak gayrimenkulü seçti. Sektöre ilk adımı Avrupa'dan attıklarını söyleyen Hacı Sabancı, "Bu bizim için daha bir başlangıç" dedi


Eski TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı ve kardeşi Demet Sabancı Çetindoğan tarafından 5 yıl önce kurulan Densa Denizcilik, kısa sürede gösterdiği büyüme performansıyla dikkat çekiyor. Halen biri yapım aşamasında toplam 22 gemisi olan şirket, 1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmış durumda. Kısa sürede denizcilikte hatırı sayılır yol kat eden şirket, ikinci yatırım alanı olarak gayrimenkulü seçti. Avrupa'da ticari gayrimenkul yatırımında sona geldiklerini söyleyen Densa Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hacı Sabancı, "Denizciliğin yanı sıra yeni sektörlerde de yatırım arayışındayız. Özellikle gayrimenkul ve gıda sektörlerine odaklandık. Gayrimenkule Avrupa'da adım atıyoruz. Bu bizim için bir başlangıç olacak" dedi. Denizcilikte de yatırımlarının devam edeceğini söyleyen Hacı Sabancı ile yeni planlarını ve holdingin büyüme stratejilerini konuştuk 

 Densa'nın 5 yılda geldiği noktadan memnun musunuz? 

Navlun gelirlerinin daha çabuk toparlanacağını tahmin ediyorduk, öyle olmadı. Varlık değerleri açısından memnunuz. Amerika ve Asyalı fonlar bu işe ciddi kaynak ayırıyor. 2015-2016'nın daha iyi geçeceğini düşünüyoruz. 

 Sektörünüzde 22 gemi büyüklük olarak neyi ifade ediyor? 

Ufak tabii. 18 kuru yük gemisi, 4 de tankerimiz var. Uzun vadeli bir oyuncu olmak istiyoruz. İşimiz nesilden nesile devam etsin, yeri geldiğinde filoyu yenileyelim istiyoruz. Ortam olursa, uygun görürsek tekrar yeni siparişler veririz. Öncelikle tanker yatırımı yapacağız. 

 Gemilerinizi kime kiralıyorsunuz? 

Büyük, saygın firmalarla çalışmaya özen gösterdik. Krizden sonra bu daha önemli hale geldi. Küçük firmalar en ufak bir şeyde kaçıyor. 

 Başka sektörlere yatırım düşünüyor musunuz? 

Bakınıyoruz ama pek bir şey bulamadık. Gıda ve gayrimenkul odağımızda. Gayrimenkul için yurtdışını düşünüyoruz. İşin ticari tarafında büyümek istiyoruz. Odağımızda Avrupa var. Yakınlık olarak 3-4 saat mesafeye bakıyoruz. 

 Şu an somut bir şey var mı?

Evet var... Ancak süreç tam olarak kesinleşmedi. Çok büyük bir yatırım değil ama bizim için bir başlangıç olacak. Türkiye'de de düşünüyorduk ancak fiyatlar daha yüksek. Avrupa'da daha çok imkân olduğu için oraya odaklandık. En geç bir ay içinde sonuçlanır. 

 Gıda işiyle de ilgileniyordunuz... 

Yeme-içmeyle ilgileniyoruz. Yeni bir marka getirmek istiyoruz ama bu alanda hiç tecrübemiz yok. Bu nedenle mevcut bir yeri alıp tecrübe edinmek de planlarımız arasında. İkisine de bakıyoruz aslında. Biraz temkinliyiz, bu alanda başarılı örneklerin yanı sıra başarısızlar da var. Bu sektör çok gelişti ve gelişmeye devam ediyor. Türkiye ve İstanbul'un büyüme potansiyeli süreci hızlandırdı. En önemlisi lokasyon. 


Türk bayrağının saygınlığı arttı


Gemilerinizin Malta bayraklı olmasının sebebi ne? 

Kuru yüklerde Malta, tankerlerde Marshall bayrağı var. Biz ilk yatırımı yaparken o seçenek daha iyiydi. Şu anda aslında 3'ünün de ne vergisel ne de önem açısından birbirinden farkı kaldı. Yeni yatırımlarda belki bu durum değişebilir. Bu hükümetin yaptığı çalışmalarla Türk bayrağı çok saygın bir noktaya geldi. 

 Kuzey Irak petrolünü taşımayı düşünmez misiniz?

İnşallah ileride neden olmasın. Ama biz gemilerimizi riskli bölgelere göndermiyoruz. Irak, Libya, Nijerya gibi ülkeler şu an için riskli. Çok şükür korsan saldırısıyla hiç karşılaşmadık.


İnönü'de maç izlemeyi seviyorum


TÜSİAD üyesi bir işadamı olarak başkanlık hayaliniz var mı? 

Kim istemez? Çok onurlu olduğu gibi çok da zor bir görev. Bir gün o göreve layık olabilmeyi çok isterim. Toplantılarına elimden geldiğince katılırım. Çok öğretici oluyor. 

 Beşiktaş başkanlığı için ne düşünürsünüz? İyi bir Beşiktaş taraftarıyım. Babam da kardeşlerim de Beşiktaşlı. Gönül verdiğim takıma katkıda bulunmak, çorbada tuzum olsun isterim. İnşallah yeni stat yapılınca Beşiktaş'ın havası değişecek. İnönü'de maç izlemek büyük keyif. 


Dedemin ismini taşımak sorumluluk


 Aile büyükleriyle çalışmak nasıl bir duygu? 

Babam ve halamla çalışmak benim için büyük bir tecrübe. Henüz 27 yaşındayım, 4 yıldır çalışıyorum. Babam çok disiplinlidir. Detaylara önem verir. 

 Üzerinizde dedenizin adını taşıyor olmanın ve Sabancı soyadının getirdiği ağırlık var mı? 

Hayır yok... Çünkü sorumluluklarımın bilincinde olan bir insanım. Öyle yetiştirildim. İsmimi taşımak bir sorumluluk gerektiriyor, bunu biliyorum. Bunun hep pozitif tarafını gördüm. 


Rakiplerinizi analiz edin


 Cesur olun ve kendinize güvenin. 

 Rakipleri ve güçlerini iyi analiz edin. 

 Onların karşısında kendi sermaye ve pazarlama bütçenizi iyi öngörün. 

 Kalifiye eleman bütçesi oluşturun ve bunu oturtun. 

 Hedef müşteriyle nasıl iletişime geçeceğinizi, ikna ve farklılık yollarını iyi hesaplayır.


Saygınlığımız maddi gücümüzden gelmiyor


Zenginliği ifade etmek için "Sabancı'nın oğlu musun" denir. Sabancıların oğlu olarak bu unvana sahip olmayı nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Çok şükür böyle bir şansa sahip olmak çok güzel bir şey. Ama ne bende, ne iki kardeşimde ne de kuzenlerimde şımarıklık yoktur. Bizden sonraki nesillere bu ismin saygınlığını devretmek isteriz. Saygınlığımız maddi gücümüzden gelmiyor. Yapılan yatırımlardan, ödenilen vergiden ve yardımlardan geliyor. 

Maddi imkânları yüksek biri olarak pahalı zevkleriniz var mı? 

Bir tane saatim var, pahalı kalem de kullanmam. Pahalı bir zevkim yok. İhtiyacım olanı alırım. Seyahat etmek en büyük lüksüm. Bayramlarda Amerika'ya gitmek ve kardeşlerimle vakit geçirmek benim için en büyük lüks. Sanata yatırım yapıyoruz. Daha çok çağdaş Türk ressamlarını alıyoruz. Seyahatlerimde sık sık müze gezerim.



Feride Cem/ Sabah 


Geri Dön