26 / 04 / 2024

Depozito dönemi başladı! 1 Ağustos’tan sonra artık zorunlu olacak!

Depozito dönemi başladı! 1 Ağustos’tan sonra artık zorunlu olacak!

Sıfır Atık Projesi ile gelecek yıl zorunlu tutulacak. Depozito yönetim sistemi logosu 1 Ağustos gününden itibaren tüm içecek ambalajlarının üzerinde yer almaya başlayacak. İşte detaylar!



DEPOZİTO YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR?

Depozito Yönetim Sistemini kısaca özetlersek, çevreyi kirletme ihtimali bulunan malların, ambalajların fiyatı üzerine ilave bir bedel eklenerek, bu ürünlerin doğaya kontrolsüz bir şekilde ve gelişi güzel atılmasının önüne geçilmek için tüketicilerin de katılımlarının kontrollü sağlanarak, sistemli bir şekilde toplanmasını sağlanıp, bedelin tüketiciye iade edilmesine dayanıyor.

HANGİ AMBALAJLAR İÇİN DEPOZİTO YÖNETİM SİSTEMİ GEÇERLİ OLACAK?

Her ülke için içeceklerin çeşidine, içerdiği maddelere ve bilhassa da ambalajlarının şekillerine göre hangilerinin sisteme dahil edileceğini belirlenmesi depozito sistemlerinin ilk etabıdır. Genel olarak 0,1 litre ile 3 litre arasındaki plastik, metal ve bununla birlikte cam tek kullanımlık ambalajda olan su, maden suları, gazlı içecekler, meyve suları, sporcu içecekleri gibi geniş bir yelpazeden içecek ürünleri ile sistem ağı oluşturuluyor. Ambalaj malzemelerinin türüne ve ürünlerin bilhassa da süt ürünleri, soslar, alkollü içecekler gibi belirlenen bazı kategoriler genellikle ilk fazda kapsam dışında bırakılıyor ama ilerleyen bölümlerde bu ürünler sisteme dahil edilecektir.

Türkiye’de de ilk olarak insani tüketim amaçlı içeceklerin piyasaya sürülmesi için kullanılan cam, polietilen tereftalat türünde olan plastik ve alüminyum için metal malzemeden yapılmış olan tek kullanımlık satış ambalajlarının öncelikli olarak kapsam içine alınacak.

DEPOZİTO SEMBOLLÜ ETİKETLER NE ZAMAN PİYASADA YER ALACAK?

Bu uygulama Türkiye Çevre Ajansı, Depozito Yönetim Sistemi Uygulamalarına Dair Usul ve Esaslarında güncellemeye gidilerek yayınladı. Bunlara göre, ambalajlı içecek üreticileri tarafından bu sene başından başlayarak DBYS üzerinden tescil sürecini başlayacak. Tescil edilmiş ambalajlı ürünlerini de 1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren piyasaya sürülmeye başlanması zorunlu kılınacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön