18 / 04 / 2024

Deprem Komisyonu ikinci kez toplandı: İlgili kanun ve yönetmelikler çıkarılmalı!

Deprem Komisyonu ikinci kez toplandı: İlgili kanun ve yönetmelikler çıkarılmalı!

İzmir depremi sonrası kurulan Deprem Komisyonu toplantısında muhalefet, oluşturulacak raporların tozlu raflarda kalmayarak ilgili kanun ve yönetmeliklerin çıkarılmasını tavsiye etti.



İzmir depremi sonrası kurulan Meclis Depreme Karşı Alınabilecek Önlemlerin ve Depremlerin Zararlarının En Aza İndirilmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu ikinci toplantısını yaptı.

Toplantıda komisyon başkanı Recep Uncuoğlu, geçen hafta toplantıya katılan Komisyon Sözcüsü Selahattin Minsolmaz’ın koronavirüs olduğunu ve tedavi gördüğünü belirtti. Evrensel'den Diren Yurtsever'in haberine göre; Uncuoğlu ayrıca komisyon üyeleri HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, İyi Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu ile AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır’ın Kovid-19 tedavisi gördüğünü belirtti. 

ÇALIŞMA SÜRESİ 3 AY

Deprem komisyonu her hafta çarşamba günü toplanacak. Komisyonun çalışma süresi ise 3 ay. 3 ay sonunda çalışmalarını bitiren komisyon rapor oluşturacak. Uncuoğlu, bu sürenin yetersiz gelmesi durumunda sürenin 1 ay daha uzatılabileceğini dile getirdi. 

KURUM ÖNERİLERİ İSTENDİ

Uncuoğlu, komisyon üyelerine toplantılara katılabilecek kurum temsilcileri konusunda tavsiyeler istedi. Uncuoğlu, “Özellikle uzman olarak Komisyon yazımında, rapor yazımında bize faydalı olacağını düşündükleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığından, kentsel dönüşümle ilgili Altyapı Ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü bünyesinde olabilir, Tapu Kadastroda olabilir, aynı şekilde AFAD ve diğer ilgili kurumlardan faydalı olacağını düşündüğünüz uzman arkadaşları bize önermenizi hassaten istirham ediyorum. Bunları değerlendireceğiz, bu konuda bir sınır yok” diye konuştu.

UNCUOĞLU: HAZIRLIĞIMIZ VAR

Uncuoğlu, komisyonun gelecek haftaki toplantısı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, AFAD ve Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi de dâhil olmak üzere bir hazırlıklarının olduğunu belirtti.

AKP  İzmir  Milletvekili Necip Nasır, toplantıda İzmir’in pilot il olarak seçilmesini istedi. Nasır’ın bu talebi deprem yaşamış birçok şehir olduğu ileri sürülerek talep kabul edilmedi.

“KOMİSYON RAPORU TOZLU RAFLARDA KALMASIN”

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu söz alarak, “En son İzmir’deki depremde yaşadığımız süreçte olduğu gibi, enkaz başında nöbet beklemek, orada insanların yakınlarının cesetlerinin çıktığını görmelerine şahit olmak istemiyoruz. O yüzden, aynı zamanda bu Komisyon raporunun raflarda, tozlu raflarda kalmaması ve hayata da geçmesi gerekiyor. Yani deprem olduktan sonra, insanlar öldükten sonra değil de hani ‘Burada TOKİ’yle ev yapacağız, hepsine dağıtacağız bir yıl sonra’  demek yerine deprem olmadan, insanlar ölmeden bu kaynakların ayrılmasını sağlayıp o insanları ölmeden, sağlam dayanıklı evlere kavuşturmak gerekiyor çünkü hepimizin bildiği en somut gerçek, işte, deprem değil, bina öldürüyor” açıklamasında bulundu.

“BİLİM KURULU KURULSUN”

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, depreme ilişkin bir bilim kurulunun kurulması gerektiğine dikkat çekti. Kaşıkçı, “Sürekli bir araya gelebilen, oturup çalışabilen, Türkiye’nin deprem gerçeğini bilen, alanında uzman insanlardan oluşan, aynı zamanda ilgili bakanlıkları yönlendirebilecek ki, aynı Sağlık Bakanlığı’ndaki Bilim Kurulu gibi bir Bilim Kurulu’nun oluşması elbette çok yerinde olacaktır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu. MHP İstanbul Milletvekili Cemal Çetin de bilim kurulu kurulması önerisine destek verdi.

YAPI SİGORTASI ÖNERİSİ

CHP Hatay Milletvekili Müzeyyen Şevkin ise şu öneriyi yaptı:

“Afet Sigortaları Kanunu’nda da deprem sigortasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Şöyle ki; deprem sigortalarının deprem sonrası vatandaşa bir tazmin olayı söz konusu. Oysa yapı sigortası sistemi getirilerek zeminden başlayıp yapının da güvenli olup olmadığını eğer bir sigorta firması yıkım anında ödeyecekse sağlıklı bir şekilde kontrolünü yapar diye düşünüyoruz.”

Denizli'de deprem komisyonu kuruldu!


Geri Dön