26 / 04 / 2024

Deprem sonrası ev fiyatları değişti!

Deprem sonrası ev fiyatları değişti!

İstanbul'da yaşanan depremin ardından yeni evlerin kira fiyatları yükseldi. Ev ilanlarında özellikle 'depreme dayanıklı ev’, ’yeni bina’, ’deprem yönetmeliğine uygun ev’ler öne çıktı.



İstanbul'da geçtiğimiz günlerde yaşanan 5.8 şiddetindeki deprem sonrasında özellikle eski evlerde yaşayanlar yeni ev arıyor. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; emlak sektörü canlandı, son günlerde ’depreme dayanıklı ev’, ’yeni bina’, ’deprem yönetmeliğine uygun ev’ gibi ilanlar artmaya başladı. Ancak bu durum özellikle kiralık ev fiyatlarını yükseltti. Deprem korkusuyla ev arayan vatandaşlar, fiyatların yüksek olmasından şikayet ediyor.

2018 yıllarında ev ilanlarında boğaz manzaralı, toplu taşımaya yakın gibi özellikler bulunurken İstanbul'da meydana gelen 5.8'lik deprem sonrasında depreme dayanıklı ev, yeni bina gibi cümleler de eklendi. Emlakçılar yoğun talep sebebiyle Avcılar, Büyükçekmece gibi bölgelerde kira fiyatları artıyor. Zemin veya girişte bulunan dairelerde meydana gelen insanlar artık ikinci, üçüncü katlara yönelirken, az katlı binalara talep arttı. Yeni binalar ise bölgesine göre değişen 2+1 dairenin kiralık fiyatı bin 200 liradan başlangıç gösteriyor. Depremin ardından kiralık ev fiyatlarında 300-400 lira arttı.

KİRALIK EV FİYATLARI ARTIYOR

Talebin satın almadan çok kiralama yönünde olduğunu kaydeden Büyükçekmece bölgesinden Emlak Danışmanı Ulaş Gezen, "Bölgemizde 40-45 yıllık, eski binalar var. Bu binalarda yaşayan insanlar yeni konutlara geçmek için ofisimize geliyor. Son günlerde yoğunluk var. Müşterilerimizin yüzde 45'i eski binasından yeni binaya geçmek talebiyle başvuruyor. Şu anda ev satın almak değil kiralamak istiyorlar. Bu da kiralık ev fiyatlarını artırmaya başladı. Uzun süredir satılmayan yeni gayrimenkullerdeki evler de talep görmeye başladı. Piyasada depremin etkisini hissediyoruz" şeklinde konuştu.

İLANLAR DEĞİŞTİ

Emlak danışmanı Mehmet Faruk Özgen ise, deprem olmadan önce insanların binaların dayanıklı olup olmadığını kaydetti. Özgen "Şu anda bize gelen insanlar depremden nasıl daha az etkileniriz diye konut arıyor. Sön dönemde ilanlarımızı farklı girmeye başladık. İlanlarda insanlara radyal sistemin, yeni binaların olduğunu ifade eden kelimeler kullanarak onların için rahatlatmaya çalışıyoruz. Depremden sonra yeni bina arayışları başladı. Özellikle konut sahipleri kendi dairelerini kiraya vermeyi bile düşünmüyor, yeni binada kiraya çıkayım, çocuklarımı koruyayım, depremden etkilenmeyeyim diye alternatifler aramaya başladı" açıklamasında bulundu.

ARTIK DEMİR, KİRİŞ VE BETONUN ÖZELLİKLERİNİ DE YAZIYORUZ

İnternet üzerinden girdikleri ev ilanlarında daha önce yer almayan birçok özelliği artık yazdıklarını söyleyen Özgen, "Depreme karşı inşaat firmasının aldığı tedbirleri, betonun, demirin ve inşaatın detaylı özelliklerini açıklıyoruz. Önceden oda sayısını ve kira fiyatını yazardık. Şimdi kolon, kiriş sistemine kadar yazıyoruz. Yazmak zorundayız çünkü artık insanlar haklı şekilde buna yöneldi" dedi.

VATANDAŞLAR EV FİYATLARINDAN ŞİKAYETÇİ

Eski evlerde yaşayan veya oturdukları yer depremde hasar gören vatandaşlar yeni konut arayışına girdi. Depremin ardından fiyatlarının yükseldiğini söyleyen vatandaşlar bu durumdan şikayet ediyor. Emlakçı emlakçı gezip bütçelerine uygun ev bulamadıklarını söyleyenler kara kara ne yapacağını düşünmeye başladı.

İstanbullular arayışta! İşte depreme dayanıklı evlerin fiyatları!

İstanbul'da ilçe ilçe kiralık daire fiyatları!


Geri Dön