25 / 04 / 2024

Depremde ağır hasar alan 26 bina acil yıkılacak!

Depremde ağır hasar alan 26 bina acil yıkılacak!

İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ''Toplam 1238 binada çalışmalarımızı tamamlamış durumdayız. Bunlardan 1238 binadan 26'sı acil yıkılacak, ağır hasarlı ve yıkık bina'' diye konuştu.



Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ''Toplam 1238 binada çalışmalarımızı tamamlamış durumdayız. Bağımsız bölüm olarak baktığımızda toplam 23 bin 807 bağımsız bölümümüz, dairemiz var. Bunlardan 1238 binadan 26'sı acil yıkılacak, ağır hasarlı ve yıkık bina'' dedi.

Star Gazetesi'nde yer alan habere göre; Fuat Oktay,  İzmir  AFAD Koordinasyon Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, depremin gerçekleştiğinden bu yana çalışmaların, İzmir Valiliği ve AFAD'ın koordinasyonunda 26 farklı grupta devam ettiğini açıkladı. 

Hayatlarını kaybedenlerin sayısını açıklayan Oktay, şu ifadeleri kullandı: "Şu ana kadar ne yazık ki dün en son açıkladığımız 49 vatandaşımız vardı hayatını kaybeden, kimliğini tespit edebildiğimiz 2 vatandaşımızı daha kaybetmiş durumdayız. Bir kez daha başsağlığı diliyorum. Toplam 51 olmuş durumda. İnşallah sağ ulaşmaya çalışıyoruz. Bunun için elimizden gelen tüm gayretleri sarf ediyoruz."

Fuat Oktay, depremde yaralanan 58 kişinin tedavilerine hastanelerde devam edildiğini, 3'ü ağır olmak üzere 8 kişinin yoğun bakımda bulunduğundan bahsetti. 

Artçı depremlerin ise hala sürdüğünü anlaran Oktay, "Bu çekinmemiz, korkmamız gereken bir şey değil. Tam tersi, artçı depremler ne kadar yoğun ilk sıralarda devam ederse, o kadar hızlı bir şekilde normale döneceğimizin bir işaretidir bu" şeklinde konuştu. 

- Hasar tespit çalışmaları

Hasar tespit çalışmalarıyla ilgili konuşan Oktay, şu ifadeleri kullandı: 
"Toplam 1238 binada çalışmalarımızı tamamlamış durumdayız. Bağımsız bölüm olarak baktığımızda toplam 23 bin 807 bağımsız bölümümüz, dairemiz var. Bunlardan 1238 binadan 26'sı acil yıkılacak, ağır hasarlı ve yıkık bina. Bağımsız bölüm olarak baktığımızda bu sayı 365'tir. Bornova'da 4 ağır hasarlı binamız,1 orta hasarlı binamız, 111 az hasarlı binamız ve 251 hasarsız binamız var. Hasarın en yoğun olduğu ilçemiz Bayraklı'da 6 binamız yıkık durumda, 7 binamız acil yıkılacak durumda, yine 9 binamız ağır hasarlı, 3 binamız orta hasarlı ve 260 binamız da az hasarlı olarak tespit edilmiş durumda. 586 binamızda hasar olmadığını tespit etmiş durumdayız. Seferihisar'da hamdolsun herhangi ne yıkık ne ağır ne de orta hasarlı binamız yok. Toplamda şu ana kadar tespit edilen rakamları sizlerle paylaşıyorum. 6 yıkık, 7 acil yıkılacak ve 13 ağır hasarlı, 4 orta hasarlı ve 371 de az hasarlı binamız var. 837 de toplamda hasarsız bina tespit edilmiş."

Yoğun olarak devam eden hasar tespit çalışmalarını 10 günden daha erken sürede tamamlamaya çalışacaklarından bahseden Oktay, "Özellikle hasarlı binalara, orta hasarlı da olsa, ağır hasarlı binalara kesinlikle zaten müsaade etmiyoruz, hiçbir vatandaşımızın şu anda o binalara girmelerini önermiyoruz." ifadelerini kullandı. 

- "Arama kurtarma ekibimiz, yüreklerini bu işe koyarak çalışıyorlar"

Şu ana kadar arama kurtarma faaliyetleri tamamlanan 17 binadan 9'unda çalışmaların tamamlandığını açıklayan Oktay, şunları söyledi:

"8 binada da çalışmaların devam ettiğini ifade etmiştik. Bunlar; Doğanlar Apartmanı, Yağcılar Apartmanı, Emrah Apartmanı burada iki binamız var, Rıza Bey, Apartmanı, Yılmaz Erdek Apartmanı, Barış Sitesi orada da 2 binamız var. Bu 6 alanda, 8 binamızda çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor. Arama kurtarma ekiplerimiz, son derece profesyonel şekilde belki dünyanın en profesyonel ekipleri ama profesyonelliğin ötesinde yüreklerini bu işe koyarak çalışıyorlar. Şu anda da toplamda 2 bin 76 arama kurtarma personelimiz 8 binada çalışmalarını sürdürüyor."

Oktay, Seferihisar'da oluşan kısmi tsunami nedeniyle 19 teknenin battığını, 23 tekne ve 1 kara aracının da ekipler tarafından kurtarıldığını kaydetti.

Oktay, İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi'nde gerçekleşen basın toplantısında, şehirde yaşanan depremle ilgili arama kurtarma çalışmalarında araç ve personel noktasında sıkıntı olmadığını açıkladı. 

Zarar tespit çalışmalarının da devam ettiğinden bahseden Oktay, şu ifadeleri kullandı:

"Gerek eşyalarını tamamen kaybetmiş vatandaşlarımıza yönelik gerekse hasarlı olup da kısmen eşyalarında zarar bulunan vatandaşlarımıza dönük orada yardımlarımız devam ediyor. Şu anda hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Zarar tespit çalışmaları devam ediyor. Bunun akabinde de yardımların nasıl olacağını da açıklamış olacağız. Yine kira yardımlarımızın devam edeceğini Sayın Cumhurbaşkanımız açıklamışlardı. Burada yıkılan binalarda ev sahibi ve kiracılara dönük, ağır hasarlı binalarda ev sahibi ve kiracılara dönük kira yardımlarımız ve taşınma giderlerine ilişkin yardımlarımız olacaktır. Vatandaşlarımızın rahat olmasını, bu eşya ve taşınma konusunda fazla sıkıntı yaşatmayacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum."

Oktay, barınma ve beslenmeyle ilgili da herhangi bir sıkıntının olmadığından bahsetti. 

"Barınmada yurtlarımız açık durumda. Spor salonlarımız ve gençlik merkezimiz, yaklaşık 7000 kapasiteli, buna ilaveten çadırlarımızda çalışmalar devam ediyor. Bornova, Bayraklı, Buca ve Konak ilçesinde olmak üzere toplam 3 bin 880 çadır kurulması planlanıyor." diye konuşan Oktay, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

"Yaklaşık 21 bin kişi barınma kapasitesine sahip. 1500 çadıra yakın kurulum tamamlanmıştır. Bu çadırlarda barınan kişi sayısı 2 bin 685'tir. Buna ilaveten de yine biraz daha uzun süreli barınmaya ihtiyacı olacak vatandaşlarımızla ilgili çok hızlı şekilde konteyner alanlarını oluşturuyoruz, oluşturmaya başladık. 3 konteyner merkezi için yer belirleme çalışmalarımızda ön tespitler yapılmıştır."

- "6 ilçede de koordinasyon merkezlerinin kuruldu"

Yeteri kadar battaniye ile mutfak ve uyku setlerinin bölgeye gönderildiğini anlatan Oktay, İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi dışında 6 ilçede de koordinasyon merkezlerinin kurulduğu bilgisini yayınladı. 

İlk etapta 24 milyon liralık kaynağın İzmir'e aktarıldığından bahseden Oktay, enerji hatlarıyla ve doğal gazla ilgili sıkıntı bulunmadığını, hasarlı binalar hariç tüm binalara elektik ve doğal gaz verildiğini açıkladı. 

Bayraklı'da Aile ve Asliye Hukuk Mahkemelerinin bulunduğu binada hasar belirlendiğini söyleyen Oktay, bu nedenle bu mahkemelerin hizmetlerini yeni yerlerinde devam edileceğini açıkladı.

Depremle ilgili çalışmalar sırasında salgınla da mücadele verildiğini anlatan Oktay, şunları söyledi: 
"Depremin yaralarını sararken bir başka konuda bizim bir açık oluşturmamamız gerekiyor. Baştan beri 'TAMAM' diye ifade ettiğimiz, özellikle temizlik, maske ve mesafe konusunu biliyoruz. Özellikle enkaz alanlarında mesafenin korunmasıyla alakalı bunun ne kadar sıkıntılı olduğunu biliyoruz. Yeni vaka sayısının olmaması, yeni can kayıplarının oluşmaması açısından da özellikle bu alanda hassasiyetimizin devam etmesini öncelikle heyetimizden, çalışma ekiplerimizin tamamından ve yine tüm vatandaşlarımızdan özellikle istirham ediyorum. Biz 99 depreminden bugüne geldik. Ne yaşadık o zaman? Deprem olduktan sonra iki gün sonrasında devlet olayın ne olduğunu anlayamamıştı. Ülkenin başbakanı depremin ne olduğunun farkında değildi, kabineyi toplayamamıştı. Bugün deprem cuma saat 14.51'de oldu, biz dakikalar içinde müdahil olduk. Bütün kurumlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla (STK) aynı anda hareket etmesini çok iyi öğrendik Türkiye olarak. Dünyadaki en iyilerdeniz afetlerden sonraki müdahalede. Şimdi odaklandığımız nokta, afetler olmadan önce afetleri önleyebilmek istiyoruz. Yıllardır buna uğraşıyoruz."

- "Yapısal olarak afetlere hazır olma zorunluluğumuz var"

Afet yönetiminde Türkiye'nin sahip olduğu tecrübe ve birikime güvendiklerinden bahseden Oktay, "Her afet döneminde hatırlatıyoruz ama asıl afetlerden sonra çok daha buna odaklanmamız gerekiyor, İzmir'de bunu bir kez daha gördük; öldüren deprem değil, öldüren binalar. Yönetmeliklere göre, yaptığımız teknik çalışmalara göre, hazırlıklarımıza göre, gerek zemin etütleri gerekse binanın teknik çalışmaları tamamlandığında, aslında kendimize, ailemize, çocuklarımıza son derece güvenli bir alan sağlamış olacağız. Aksi takdirde çocuklarımızın mezarını kendi elimizle yapmış oluyoruz. Afetlerden önce afetleri önlemek zorundayız." dedi.

Oktay, şu açıklamalarda bulundu:

"Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkeyiz. Denizde nasıl hareket etmemiz gerektiğiyle alakalı burada bir eğitimle ilgili bir açığımızın olduğunu gördük. İnşallah bununla ilgili de hızlı bir şekilde bu açığı da kapatıyor olacağız. Halkımızın bilinçlendirilmesiyle ilgili yani bir tsunami olayı yaşandığında nasıl hareket etmemiz gerektiğiyle ilgili hem Sahil Güvenlik ekiplerimiz hem de AFAD koordinasyonunda bilinçlendirmeyi hızlı bir şekilde yapacağız. Şunu da bir eksik olarak, bir ders olarak çıkarmış durumundayız."

Oktay, kentsel dönüşümün de bunun bir parçası olduğuna dikkati çekti ve, "Çocuklarımıza mezar yapmayalım, sevdiklerimizin içinde can verecekleri tabut yapmayalım. Kamuya düşen neydi? Bunun yönetmeliklerini çıkarmaktı, teknik altyapısını hazırlamaktı, yasal altyapısını hazırlamaktı, yaptık. Şimdi hep birlikte yerel yönetimlerle, belediyelerin burada ciddi sorumluluğu var. Cumhurbaşkanımızın da zihniyet dönüşümü dediği bir şey var, bunu sağlamamız gerekiyor; altyapı ve üstyapının taşınmasıyla alakalı" diye konuştu.

 


Geri Dön