26 / 04 / 2024

Depreme en hazır şehir Bursa!

Depreme en hazır şehir Bursa!

Sabah Gazetesi köşe yazarlarından Mevlüt Tezel bugün kaleme aldığı köşe yazısında Bursa'da devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarını dile getirdi.



Sabah Gazetesi köşe yazarı Mevlüt Tezel, bugünkü yazısında Bursa'daki kentsel dönüşüm çalışmalarını kaleme aldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın çalışmalarını anlatan Tezel şunları yazdı...

"Aktaş, Bursa'yı depreme en hazır şehir haline getirmek için de çalıştıklarını söylüyor. Kentte riskli 70 bin konut tespit edildi. Aktaş kentsel dönüşümü sadece depreme dayanıklı bina yapmak olarak görmüyor. Kentsel dönüşümle çarpık yapılaşmayı azaltıp, daha çok yeşil ve sosyal alan yaratacak bir çalışma yürütüyor. Olması gereken de bu zaten. Ne yazık ki, bazı şehirlerimizde kentsel dönüşüm, daha fazla yüksek binaların yapıldığı 'rantsal dönüşüm'e neden oldu.

Uludağ Üniversitesi İktisat mezunu Aktaş, bu yoğun tempoya rağmen eğitim hayatını sürdürmüş, Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı'nda yüksek lisansını tamamlamış. Aktaş'ın vatandaşla iletişimi de çok iyi. Gazetecilere Bursa'yı gezdirirken bile ayaküstü vatandaşın dertlerini dinleyip, ilgilendiğini gördüm. Özetle Aktaş sorunu tespit edip, hemen çözüm üreten, sosyal belediyeciliğe büyük önem veren, öğrenci ve dar gelirli ailelere sürekli yardım etmeye çalışan bir belediye başkanı profili çiziyor.

Depreme en hazır şehir Bursa!

TARİHİ ESERLER İHYA EDİLİYOR

Aktaş, Bursa'nın tarihi varlıklarını korumak için de önemli işler yaptıklarını söylüyor. Bursa Surları'nın önemli bir kapısı olan Zindan Kapı'da restorasyon tamamlandı. Gezdik, gördük, Avrupa'daki modern müze anlayışı, Zindan Kapı'ya taşınmış.

15. yüzyıla ait Balıkpazarı Hamamı, kültür merkezi olarak Gemlik ilçesine kazandırıldı. Eski Vergi Dairesi Binası, Kefensüzen Camii, Mizanoğlu Mescidi, Cafer Paşa Hanı ve Yıldırım Bayezid Türbesi restorasyondan geçirilip hizmete açıldı. Tarihi Koza Han'da da zemin iyileştirme çalışmaları tamamlandı.

Basın gezimizde Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'ni eski ihtişamına kavuşturacak olan kentsel tasarım çalışmalarını da görme fırsatı bulduk. Aktaş daha önceki belediyelerin cesaret edemediği, çok zorlu bir dönüşüm başlattıklarını, bu tarihi alandaki görüntü kirliliği oluşturan yapıların yıkımı için 200 milyon TL kamulaştırma bedeli ödediklerini söyledi. Aktaş, yıktıkları yerlerin 'rant kapısı'na dönüşmeyeceğini, tamamen yeşil alan ve meydan olacağını özellikle belirtiyor. 

Bursa Yıldırım'da kentsel dönüşüm başladı!


Geri Dön