19 / 04 / 2024

Depreme karşı çelik konstrüksiyon önerisi!

Depreme karşı çelik konstrüksiyon önerisi!

Karmod Genel Müdürü Durmaz, "Klasik bina yöntemlerini terk ederek yüksek güvenlikteki yapılara yönelmeliyiz. Çelik ev bunun için çok önemli bir alternatif" diye konuştu...



Karmod Genel Müdürü Hakan Durmaz, Malatya'yı da etkileyen Elazığ depreminin yaralarını sarmaya çalışırken Manisa'dan da bir deprem haberinin gelmesinin depreme dayanıklı konuta yönelmenin zorunluluğunu ortaya koyduğunu söyledi. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Çelik konstrüksiyon yapı sistemiyle üretilen evlerin deprem güvenliğinde yüksek önemli bir yapı modeli olduğuna vurgu yapan Hakan Durmaz, gelişmiş ülkelerde yaygın olarak tercih edilen çelik ev sisteminin Türkiye'de henüz yeterli ilgiyi görmediğini ifade etti. 

Bu durumun yapı modelinin bilinirliğinin az oluşundan kaynaklandığını ifade eden Durmaz, çelik yapı sisteminin özellikle yatay mimari konseptinde mahalle kültürüne hitap eden toplu konut projeleri için en uygun ev modeli olduğunu belirtti.

Hakan Durmaz, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı;

"Ülkemizin deprem kuşağında olduğu gerçeğini son günlerde art arda yaşadığımız depremlerle yakından görmüş olduk. 'Deprem değil bina öldürür.' sözü klasikleşti. Bu doğrultuda sayılı yıllar geçtikçe yapı güvenliği gerileyen klasik bina yöntemlerini terk ederek yüksek güvenlikteki yapılara yönelmeliyiz. Çelik ev bunun için çok önemli bir alternatif.

Çelik yapı çürümeyen, kırılgan olmayan, göçmeyen, esnek özellik gibi çok sayıda öne çıkan üstünlüğüyle yüksek riskli deprem bölgelerinde güvenle tercih edilmesi gereken yapı modelidir. Üstelik üretim süreci ve kurulumu da klasik betonarme yapı modeline göre son derece hızlı ve bütçe olarak da daha ekonomik."

Durmaz, Karmod Ev adıyla gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında inşa ettikleri çelik evlerin son derece güvenliği olduğunu söyledi ve konseptin modern konut projeleri için alternatifi oluşturduğunu ifade etti.  

Çelik evler depreme dayanıklı mı?


Geri Dön