26 / 04 / 2024

Derbent Mahallesi, Fikirtepe gibi olmak istemiyor!

Derbent Mahallesi, Fikirtepe gibi olmak istemiyor!

Yeşilçam filmlerine yıllarca ev sahipliği yapan Derbent Mahallesinde (Çamlıtepe) kentsel dönüşüm çıkmaza girdi. Sarıyer'de 1938 yılında kurulan mahallede Ferdi Tayfur, Kemal Sunal, Orhan Gencebay filmleri çekilmişti...



Yeşilçam filmlerine yıllarca ev sahipliği yapan Derbent Mahallesinde (Çamlıtepe) kentsel dönüşüm çıkmaza girdi. Sarıyer'de 1938 yılında kurulan mahallede Ferdi Tayfur, Kemal Sunal, Orhan Gence bay filmleri çekilmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, mahallede kentsel dönüşümün başlayabilmesi için kendi mülkündeki arazileri dönüşüm yapacak şirkete bir protokolle verdi. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgeyi riskli konut alanı ilan ederek dönüşümün önündeki engelleri kaldırdı ve planlar hazırlandı. Ancak mahalle sakinleri dönüşüme bu haliyle sıcak bakmıyor. Kurdukları kooperatifle haklarını arayan sakinler, mahallenin Fikirtepe gibi olmasından korkuyor. 2011 yılında Kadıköy'ün Fikirtepe Mahallesi kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiş müteahhitlerle anlaşan mülk sahipleri binaları boşaltmıştı. 


Ancak yıkımların bitirilmemesi sebebiyle boş evler tinercilerin ve suç örgütlerinin yuvası haline geldi. Sarıyer'in eski mahallelerinden Derbent, 2012 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. Mahalle sakinlerine 80'li yıllarda tapu tahsis belgeleri verilse de 1990'larda açılan "izale-i şüyu" davası sonrasında 284 bin metrekarelik mahallenin mülkiyeti Atatürk Oto Sanayi Sanatkârlar Yapı Kooperatifi'ne geçti. Yıllarca dönüşüm yapılmak istenen mahalle için son adını İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2012 yılında atıldı. Yeniden planlanan alanda dönüşüm projesi hazırlandı. Ancak mahalle sakinleri Cemre İnşaat'ın yapacağı projeye sıcak bakmıyor. Geçici olarak inşa edilmeye başlanan prefabrik konutlara taşınmak istemiyor. 


Derbent Mahallesi Yerleşimcileri Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Aydemir Görmez, 40 yıldır mahalle sakini olduğunu söylüyor. Aydemir "Derbent sakinlerine yapılmak istenen konutlardan bazıları yolun altında kalıyor. Ortalama 300 hanenin bodrum ve zeminde oturması söz konusu. Derbent 284 dönüm arazi üzerinde. Burayı adaletli ve eşit şekilde bölün." diye konuştu. 


Aydemir, mahallenin 77 dönüme sıkıştırılacağını savunuyor. 484 bina sahibi üyenin projenin uygulanmasını istemediğini söylüyor. Aydemir, "Fikirtepe'de yaşananlar bizi kaygılandırıyor. 3 yıldır konutlar boşaltıldı ve insanlar mağdur edildi. 

Biz böyle bir mağduriyet yaşamak istemiyoruz." şeklinde konuşuyor. Sarıyer Derbent Mahallesi sakinlerinin bir kısmı projeye tamamen karşı. Bazıları da mağdur edilmeden hak sahibi olmak istiyor. Mahalleliler, "Fikirtepe'de 3 yıldır konutlar boşaltıldı ve insanlar mağdur edildi. Biz mağduriyet yasamak istemiyoruz." diyor. 


Sarıyer'de Bakanlar Kurulu'nun gecen yıl 'riskli alan' ilan ettiği Camlıtepe (Derbent) Mahallesi ile ilgili projede 924 lüks daireye 100 dönümlük alan ayrılırken, bin 652 sosyal konutun bulunacağı alan yaklaşık 77 dönümü kapsıyor. Bazı mahallelilerin 'Gitmeyeceğiz' dediği gecici konut alanına prefabrik konutların yapımına başlandı bile. 


Derbent Mahallesi Yerleşimcileri Konut Yapı Kooperatifi Genel Sekreteri İsmail Karakartal da "Biz yerinde dönüşüm istiyoruz. Mahallemizden çıkmak istemiyoruz." diyor. Derbent Mahallesi Muhtar, Metin Ateş ise dönüşümü mahallelinin desteklediğini söylüyor. Ateş, "İnsanlarımız sürekli kandırıldığı için vatandaş tedirgin. Hiçbir vatandaşımız mağdur edilmeyecek. 

Herkes dairesine daire alacak. Burada çıkan daire sayısı bin 800 civarında. 1650 konut yapılacak." dedi. Derbent'te 35 yıldır yaşayan mahalle sakini Ali Doganay ise projeyi desteklediklerini söylüyor. 



Zaman Gazetesi 


Geri Dön