19 / 04 / 2024

Devletin ilk 6 ayda ödediği kira bedeli 550 milyon lirayı aştı!

Devletin ilk 6 ayda ödediği kira bedeli 550 milyon lirayı aştı!

Maliyetleri düşürmek amacıyla bina ve taşıtta kiralama yöntemine geçilmesi devlete pahalıya mal oldu. Taşıt ve hizmet binaları başta olmak üzere devletin ilk 6 ayda ödediği kira bedeli yüzde 38 artarak 550 milyon lirayı aştı...



Maliyetleri düşürmek amacıyla bina ve taşıtta kiralama yöntemine geçilmesi devlete pahalıya mal oldu. Taşıt ve hizmet binaları başta olmak üzere devletin ilk 6 ayda ödediği kira bedeli yüzde 38 artarak 550 milyon lirayı aştı.


Son yıllarda özelleştirmelere hız verip elindeki menkul ve gayrimenkulleri satan devletin kira giderleri yıldan yıla katlanarak artıyor. Daha fazla tasarruf edileceği düşünülerek özellikle taşıt ve hizmet binalarında kiralama yöntemine geçilmesi sonucunda devletin aylık ortalama kira faturası 100 milyon liraya ulaştı.


Personel taşımaya 192 milyon


Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı 2014 bütçe uygulama sonuçlarına göre, devletin bu yılın ilk 6 ayında ödediği kira giderleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38,2 oranında artarak 398 milyon liradan 550 milyon liraya çıktı.  Devlet ilk altı ayda personel servisi kirasına 192, hava taşıtına 32, memur lojmanına 8 ve diğer kira ödemelerine 38 milyon lira ödedi.


Taşıta 218 milyon lira


Kira giderlerinde en büyük artış ise kiralık taşıtlarda yaşandı. Geçen yılın ilk 6 ayında kiraladığı taşıtlar için 77 milyon lira kira ödeyen devletin bu yılki taşıt kira tutarı yüzde 116 artarak 167 milyon liraya fırladı.



Devletin ilk 6 ayda ödediği kira bedeli 550 milyon lirayı aştı!



723 milyon liraya akaryakıt


Yılın ilk 6 aylık döneminde devlet kiralıkların dışında 22 milyon lira ödeyerek taşıt alımı yaparken, taşıtların bakım onarımına 58 milyon lira para harcadı. Kiralık araçlarla birlikte araç kullanımı giderek artan devletin 6 aylık akaryakıt ve yağ faturası ise 723 milyon liraya ulaştı.




Gökdelene 135 milyon


Kamu binalarına yönelik lüks gökdelen kiralama savurganlığı da Maliye Bakanlığı’nın bütçe rakamlarına yansıdı. Geçen yıl kiralık binalar için bütçenin mal ve hizmet alımları kaleminden 108 milyon lira ödeyen devletin bu yılın ilk 6 ayındaki kira faturası tam 135 milyon liraya dayandı. Kiralık binalara yapılan ödemelerdeki artış yüzde 25’i buldu. Hükümet, daha önce Tekel için hizmet binası olarak yapılan, bir ara Başbakanlık’ın taşınması düşünülen Ankara’daki ikiz kuleleri, ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle TOBB’a 100 milyon dolara satmıştı.


Erdoğan Süzer/ Bugün 



Geri Dön