23 / 04 / 2024

Devremülk süresi dolan kişi nasıl tahliye edilir?

Devremülk süresi dolan kişi nasıl tahliye edilir?

Devremülk; mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapıdan/bağımsız bölümden, yılın belli dönemlerinde kullanılma hakkı sağlıyor. Peki, devremülk süresi dolan kişi nasıl tahliye edilir?



Devremülk süresi dolan kişi nasıl tahliye edilir?

Devremülk; mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapıdan/bağımsız bölümden, yılın belli dönemlerinde ve müşterek mülkiyet payına bağlı olarak yararlanmak üzere kurulan bir irtifak hakkı içeren gayrimenkul mülkiyeti olarak tanımlanabiliyor. 


Devremülk tsislerinden tapulu bir devremülk satın almak sureti ile İşletme Yönetimi’nin üyelere sunduğu her türlü hak ve hizmetten yararlanan kişilere Devremülk Üyesi deniyor. 


Devremülk Üyesi, kat mülkiyeti sistemi ile yapılandırılmış, belirli devrelere bölünmüş bir dairenin,  yılın 52 haftasından en az 2 haftalık bir dönemine sahip oluyor. Devremülk üyeliği, devremülk tapusu ile devlet güvencesi altına alınıyor. 


Devremülkler de diğer gayrimenkuller gibi süresiz tapulu mülkler oluyor. Bu mülkiyet hakkı üyenin sahip olduğu devremülk dairesinin ilgili tarih aralığında kullanılmasını kapsıyor. 


Devremülk üyesinin tesisin diğer bölümleri üzerinde yasal bir hakkı bulunmuyor. İşletme Yönetimi’nin uygun gördüğü aktiviteleri ücretsiz veya indirimli kullanma hakkına sahip oluyor. Her bir devremülk,  her yıl için 14 gece, 15 gün kullanımı sağlıyor ve süresiz tapulu oluyor. Peki, devremülk süresi dolan kişi nasıl tahliye edilir?


Devre mülk hak sahipleri, kendilerine ayrılan ve tapu sicilinde belirtilen dönem süresi sonunda istifade ettikleri bağımsız bölüm veya yapıyı sözleşme hükümleri gereğince boşaltmaya ve yeni hak sahibine teslime mecbur oluyorlar.


Dönem süresi sonunda tahliye olmadığı takdirde, istifade edecek dönem sahibinden birisinin veya yöneticinin tapu kaydını ve sözleşmeyi talebine ekleyerek ibrazı halinde, mahallin en büyük mülki amirin emri ile, başkaca bir işlem ve tebligata lüzum kalmadan, derhal zabıtaca boşalttırılıyor. İdare veya yargı organlarına yapılacak başvuru, bu boşaltma işlemini durdurmuyor. Bunun istisnası ilgilerin kanun ve sözleşmeden doğan haklarının mevcut olduğu haller olarak karşımıza çıkıyor. 


Ortak alanlar üzerinde devremülk sahiplerinin hakları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön