25 / 04 / 2024

Dijital Türk Lirası gelecek yıl hayata geçiriliyor!

Dijital Türk Lirası gelecek yıl hayata geçiriliyor!

Uzun zamandır üzerinde çalışılan Dijital TL'nin akıbeti, 2022 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programında açıklandı. Buna göre, 2022 için programda "Blok zincir tabanlı dijital merkez bankası parası uygulamaya konulacaktır" ifadelerine yer verildi.



Dünyadaki birçok ülke dijital ödeme sistemlerine ve Merkez Bankası Dijital Para Birimi’ne (CBDC) ilişkin çalışmalarında hız kesmezken Türkiye’de bu alanda daha önce çeşitli testlere start verdiğini açıklamıştı. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; bugün Resmi Gazete’de yayımlanan 2022 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programında, gelecek yıl gerçekleştirilmesi planlanan bu çalışmaların ayrıntılarına ilişkin bilgiler paylaşıldı. 

Programda, “Uluslararası ticaret sisteminde kabul görecek alternatif para ve ödeme sistemleri geliştirilmesi amacıyla ülke işbirlikleri tesis edilecek ve çalışmalar sürdürülecektir” ifadesine yer verildi. 

Dijital Türk Lirası gelecek yıl hayata geçiriliyor!

“UYGULAMAYA KONACAK”

Bu kapsamda şu amaçlar açıklandı:

“Blokzincir tabanlı dijital merkez bankası parası uygulamaya konulacaktır.

Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi birinci faz pilot bulguları doğrultusunda, daha yaygın ve geniş katılımlı ileri aşama pilot testler yapılacaktır.

Mevcut ve ileri teknolojilerin Merkez Bankası Dijital Türk Lirası gereksinimlerine uygunluklarına yönelik araştırma ve geliştirme çalışmaları sürdürülecektir.

Programlanabilir para ve çevrim dışı ödemeler katman servislerine yönelik teknolojik altyapı oluşturularak araştırma, geliştirme ve test çalışmaları yapılacaktır.

Dijital Türk Lirası sisteminin ilgili diğer sistemlerle entegrasyon çalışmalarına başlanacaktır.”

Bu amaçlar içinse Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TÜBİTAK görevli tutuldu. 

İLK FAZ SONUÇLARI 2022’DE

Merkez Bankası’nın önceki Başkanı Naci Ağbal, Türkiye’nin merkez bankası dijital para biriminde “kavramsal” araştırma sürecinin bitirildiğini açıklamıştıç 

Merkez Bankası ise Eylül'de konuya ilişkin pilot uygulamalara start verdi. ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” hayata geçirildi. Dijital TL projesi birinci faz çalışma sonuçları 2022'de açıklaması öngörülüyor.

Dijital TL ile neler değişecek?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön