25 / 04 / 2024

Dikey mezarlar geliyor, mezarlık sorunu çözülüyor!

Dikey mezarlar geliyor, mezarlık sorunu çözülüyor!

Son 50 bin yılda yeryüzünde 101 milyar insanın yaşayıp öldüğü söyleniyor. Bugünkü nüfusun yedi milyarı aştığı ve bunların önümüzdeki yüzyıla dek öleceği düşünüldüğünde bu insanların nereye gömüleceği konusu için çözüm önerileri düşünülüyor.



Son 50 bin yılda yeryüzünde 101 milyar insanın yaşayıp öldüğü üzerinde konuşuluyor.  Bugünkü nüfusun yedi milyarı aştığı ve bunların önümüzdeki yüzyıla dek öleceği düşünüldüğünde bu insanların nereye gömüleceği sorusu yanıt arıyor. 

 

BBC'de yer alan habere göre; Brezilya'dan İsrail'e birçok ülke cenazeler için özel yüksek binalar inşa edilmesi gerektiği hususunda konuşuyor.

 

Avrupa ülkelerinde 15-20 yıl sonra aynı mezarların yeniden kullanılması mümkün olabiliyordu. Ancak son yıllarda Almanya, İsviçre ve Avusturya gibi ülkelerde 30-40 yıllık mezarlarda bile cesetlerin çürümeden kaldığı görülüyor ve bunun nedeni üzerinde araştırmalar yapılıyor.

 

Hong Kong'da ise canlılar için olduğu gibi ölüler için de yer bulmak oldukça zor. Yakılan cesetlerin konduğu ayaklı büyük vazoları yerleştirecek alan bulunamıyor, üst üste yığılmış bir halde bekletiliyor. Yer bulunduğunda ise lüks bir daire fiyatı kadar ödeme yapmak gerekebiliyor.

 

Bu sorunlar çözüm olarak dikey mezarların tartışılmasına neden oldu. Tabutların uzun koridorlardaki raflarda saklandığı bu çok katlı binalar sayesinde alanlar yedi kat daha etkili bir şekilde kullanılabiliyor.

 

Bu binalar İsrail ve Brezilya gibi ülkelerde mevcut, Oslo, Verona, Mexico City, Mumbai ve Paris gibi şehirlerde de yeni tasarımlar öngörülüyor. Peki bu dikey mezarlar tutar mı?

 

Ölülerin yakılmasına kesinlikle karşı olan Yahudi ve Müslüman nüfusun yoğun olduğu kentlerde mezar sorunu daha da acil görülüyor. 


Gömülmelerin bu oranda devam etmesi halinde 2050'de 6500 km karelik bir alanı mezarlık olarak ayırmak gerekecek (İstanbul'un yüzölçümü yaklaşık 5500 km kare).


Geri Dön