19 / 04 / 2024

Dikkat SGK emekli maaşınızı kesebilir! Bunu yaptığınız tespit edilirse aylığı unutun!

Dikkat SGK emekli maaşınızı kesebilir! Bunu yaptığınız tespit edilirse aylığı unutun!

Sosyal güvenlik Kurumu'ndan malülen emekli olanların aylığı eğer maaş almaya devam ederken çalıştığı tespit edilirse kesilebiliyor. SGK, çalışırken iş gücünün yüzde 60'ını herhangi bir nedenden kaybeden şahsa emekli maaşı bağlıyor. İşte detaylar..



Çalışma hayatına 2008'den sonra başlayıp da herhangi bir iş kazası yada benzeri sebepten malülen emekli olanlar dikkat! Eeğer aylık alırken herhangi bir yerde çalışmaya devam ettiğiniz tespit edilirse maaşınız kesilebilir. SGK, söz konusu durumlarda emekli aylıklarını kesip ödenen parayı da geriye istiyor.

MALÛL AYLIĞI İLE ERKEN EMEKLİ OLANLARIN MAAŞI BİRBİRİYLE KARIŞMASIN

SGK'dan emekli olup da herhangi bir işte çalıştığı tespit edilen bireyin aylığının kesilmesi sadece malûl aylığı alanlar için söz konusu. Malûl aylığı ile engelli vergi indirimiyle yaşa bakılmaksızın erken emekli olanlar çoğunlukla karıştırılıyor.

Engelli vergi indirimi ile emekli olanlar aylıklarını kestirmeden sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabiliyorlar. Söz konusu durumun ortaya çıkması şu şekilde oldu.SGK, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ya da ağır hastalıklar dolayısıyla çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybedenlere malûl aylığı bağlıyor. Malûl aylığı bağlananların çalışamayacak durumda olduğu varsayıldığı için, aylık almakta iken Türkiye’de veya yabancı bir ülkede hiçbir işte çalışmamaları gerekiyor. Çalıştığı tespit edilenlerin aylıkları kesildiği gibi ödenmiş aylıklar da geri alınıyor. İadesi istenen aylıklara faiz de uygulandığından çok ağır mali külfetle karşılaşma söz konusu olabiliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön