20 / 04 / 2024

Diyabakır'da köylülerden toplulaştırma şikayeti!

Diyabakır'da köylülerden toplulaştırma şikayeti!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından köy arazilerinin toplulaştırma çalışmalarında köylülerden şikayet geldi. Diyarbakır merkez Sur ilçesi Kırmasırt köyünde arazi sahipleri toplulaştırma mağduru olduklarını ileri sürdü...




Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından köy arazilerinin toplulaştırma çalışmalarında köylülerden şikayet geldi. Diyarbakır merkez Sur ilçesi Kırmasırt köyünde arazi sahipleri toplulaştırma mağduru olduklarını ileri sürerek, sorunun giderilmesi gerektiğini dile getirdi.


Arazi toplulaştırmada, çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkan vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemesi amaçlanıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yapılan uygulamada bazı köylülerden şikayet geldi. Diyarbakır merkez Sur ilçesi Kırmasırt köyünde 27 dönüm arazisi olan Şevket Solmaz, arazisinin 7 dönümünün başka yerlere aktarıldığını öne sürdü. Tek parça olan arazisinin parçalanmasının büyük sorunlar oluşturduğunu anlatan Solmaz, mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini ifade ederek, aksi taktirde büyük sorunlara yol açacağını söyledi. Bursa'da ikamet ettiğini belirten Solmaz, "Yıllardır bu arazi tapulu olarak bize aittir. Köy heyeti benim arazimi toplulaştırma çalışmalarında parçaladılar. Oysa ki benim arazim tek parçadır. 7 dönümü başka yerlere aktarıldı. Şimdi o arazilerimi tekrar geri almak için uğraşıyorum fakat toplulaştırmanın oluşmasıyla arazi başkasına ait oldu. Bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Yıllarca sahibi olduğumuz arazi şimdi başkasının elinde olmasını kabul edemiyoruz. Eğer bu sorun giderilmezse büyük felaketlere yol açacaktır. Sadece biz değil, bölgede bir çok kişi bu sorunu yaşıyor. Sayın Bakanımız Mehdi Eker’den bize yardımcı olmasını bekliyoruz" dedi.



Ahmet Ün/İha


Geri Dön