29 / 03 / 2024

Diyarbakır Kırklar Dağı Konakları ekolojik ekonomi sağlayacak!

Diyarbakır Kırklar Dağı Konakları ekolojik ekonomi sağlayacak!

Diyarbakır'da Kırklar Dağı'na inşa edilen konakların yıkılması gündemde. Gelen dev binalar için Bûka Barane Ekolojik Yaşam Kolektifi 'nin bir önerisi var. Ekolojik komünal ekonomi sağlanabilir.



Beş yıl önce pek tanınmayan Kırklar Dağı, üzerine yapılan konutlardan dolayı bugün Diyarbakır Surları kadar ünlü bir tepenin adı. Kentin direngen halkı için ise artık talanın ve gelir dağılımındaki dengesizliğin göstergesi. Halk inşaata izin vererek söylemlerinin tersi yönünde hareket eden kurumlarını yıpratmamak için eylemler düzenlemediyse de hemen her platformda yapılan büyük hatadan dönülmesini istediler. 



Beklenen konuşma 

Nihayetinde kimi Kürt siyasetçiler ile müteahhitler arasında rüşvete dayalı girift ilişkileri gibi yayın organları kamuoyuyla paylaştı. Halkın uzun zamandan beri beklediği konuşmayı ise eski BDP Milletvekili Selma İrmak yaptı. Kırklar Dağı konaklarının inşasına izin vermenin utanılacak bir durum olduğunu, sorunu halkla birlikte çözmek için çabalayacaklarını söyledi. Böylece Kürt hareketinin kimi kurumlarında Kırklar Dağı Konakları'nın satın alınıp yıkılması gündeme geldi. Selma İrmak ile yapılan röportaj sonrası DBP'nin Kırklar Dağı Konutlarını yıkma ihtimaline karşı Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç son sürat yıkım yarışına girdi, verdiği röportajlarında 'O konutlar yıkılmalı' minvalinde açıklamalar yapmaya başladı. 


Yıkmasak, dönüştürsek! 

Büka Barane Ekolojik Yaşam Kolektifi, örgütlenme aşamasında olan Amed Ekoloji Meclisi'nde Kırklar Dağı Konakları'nı yıkmak yerine, dönüştürmeyi tartışmaya açtı. Ne de olsa konutlarının inşaasında kullanılan kum Dicle nehrindeki kaçak kum ocaklarından çıkarılmıştı. Demirinden seramiğine türlü mamul egzozunu püfürdeterek dağa tırmanan araçlarla taşındı. Konutlar yıkıldığında tüm bu hammadde ve işgücünü heba etmenin yanı sıra, kabası biten 360 dairenin yapımı için kullanılan 2 biııl60 ton demir, 43 bin 200 ton beton ve hesaplayamadığımız tonlarca atık çevresine yeni bir alanı kirletecek. Bizler sorunun böylece çözüldüğü yanılgısına kapılmış olacağız. 




KIRKLAR Dağındaki kabası bilmiş 360 daireye ortalama altı kişiden oluşan aileleri yerleştirdiğimizde 2 bin 160 nüfuslu küçük bir ilçe nüfusuna barınma imkânı sağlanacak. Tüm bunlar için öncelikle elimizde ne olduğunu bilmemiz gerekiyor. Birincisi bu evlere yerleşecekler Amedliler, Ortadoğu'nun en politik halkı olacak. İkincisi böylesi bir yaşam fikrini destekleyecek çok sayıda kurum ve kişi var. Üçüncüsü buçuk milyonluk bir metropolün tartışmasız en güzel yeri olan Kırklar Dağı'ndaki 230 dönüm arazi Küba'da kent tarım yapanlar veya Brezilya'daki Topraksızlar Hareketi'ndeki komünlerde olduğu gibi ekilirse 2 bin kişinin temel yiyecek ihtiyacını kolaylıkla karşılayacaktır. Bu tarım yöntemlerinin uygulandığı alanların bir tür öğrenim alanına dönüşmesi de cabası. Kooperatif usulü işletilen kafeler komün ekonomisine önemli katkılar sağlamanın yanı sıra adil çalışmayı ilke edinen üretim ve ticaret kooperatifler Kırklar Dağı komünlerinin ekonomik ayağını tamamlayacaktır. Yukarıda anlatılanlar kulağa çok ütopik gelebilir. Gerçeklik diye akla Kırklar Dağı Konakları'ııa burjuvaların yerleşmesi gelebilir ya da bu yapılar milyonlarca dolar karşılığında yıkılıp 40 yıl mera olarak dahi kullanılamayacak bir alan yaratılabilir. Bunlar yerine Ortadoğu'da cinsiyet özgürlükçü, demokratik ve ekolojik bir yaşam kurulabileceğine inananlar kollarını sıvayıp konakları demokratik özerkliğe uygun, doğrudan demokrasinin uygulandığı, kadın, erkek ve çocuklar tarafından yönetilen meclisleriyle Kırklar Dağı komünlerine dönüştürebilir. 



Birgün


Geri Dön